Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Statul vrea sa transforme Prismatown in parc IT

Statul vrea sa transforme Prismatown in parc IT
AVAS va prelua creanta de 8,8 milioane de dolari pe care Banca Romana de Dezvoltare (BRD) o are asupra societatii Prismatown, complexul comercial urmand sa fie tranformat in parc IT.Intrucat debitoarea a achitat numai suma de 708.912 dolari, din care ultima plata a fost facuta la data 31 ianuarie 2003, BRD-Groupe Societe Generale a introdus cererea de deschidere a procedurii de reorganizare judiciara si faliment a debitoarei", a anuntat AVAS.
Potrivit sursei citate, o data cu preluarea creantei de catre AVAS, litigiul in justitie urmeaza sa fie stins. Pana la inchiderea editiei, BRD-Groupe Societe Generale nu a putut furniza un punct de vedere pe aceasta tema.

Reprezentantii Autoritatii spun ca legislatia in vigoare permit ca AVAS sa preia creantele neperformante de la bancile cu capital partial de stat, in vederea valorificarii acestora, BRD fiind una dintre aceste banci. Statul mai detine un pachet de 7,32% din BRD si negociaza vanzarea acestuia cu actionarul majoritar al bancii - Groupe Societe Generale.

O data cu preluarea creantei, Autoritatea are posibilitatea fie sa efectueze conversia creantei in actiuni, fie sa adjudece bunurile aferente garantiilor.
Pachetul de actiuni ce ar rezulta din conversie poate fi transferat prin Hotarare de Guvern catre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, in vederea constituirii unui parc industrial IT, bazat pe asocierea in participatiune dintre minister si alti agenti economici interesati.

In cazul adjudecarii bunurilor aferente garantiilor in cadrul procedurii de faliment a Prismatown urmeaza ca acestea sa fie transferate in mod similar catre MCTI, in vederea constituirii parcului industrial.

Reprezentantii AVAS spun ca intregul proces ar putea fi finalizat pana la sfarsitul acestui an.

Compexul comercial Prismatown, situat la 20 de kilometri de Bucuresti, a fost inaugurat la inceputul anului 1995 prin deschiderea complexului Prisma 1.

Proiectul a fost initiat de omul de afaceri Cristian Tantareanu, care detine complexul rezidential Paradisul Verde si conduce compania de constructii API. Ulterior, in afacere a intrat si omul de afaceri Jose de Alvare.

Dupa patru ani de la inaugurarea Prisma 1 a fost deschis centrul Prisma 2, investitia totala pentru cele doua obiective ridicandu-se la aproape 30 de milioane de dolari. Investitiile in complex au continuat cu construirea unui pasaj subteran care a costat circa doua milioane de dolari. Planurile companiei includeau construirea unei pasarele ultramoderne care urma sa lege cele doua complexuri comerciale Prisma si deschiderea, pana la sfarsitul anului 2005, a complexului Prisma 3.

In primii ani, Prisma a fost un succes. Anul de glorie a fost 2000 cand complexul a inregistrat un volum record de vizitatori: cinci milioane. La atingerea acestui volum a contribuit si faptul ca, in acel an, a fost inaugurat, in cadrul Prisma 2, supermarketul Gima Superstore.

Dupa 2000, insa, o data cu intrarea pe piata a marilor retele de retail, complexul a inceput sa decada. Micile magazine deschise in cadrul complexului nu au putut face fata concurentei pe care o faceau Metro sau Carrefour. Primii care au inteles acest lucru au fost cei de la conducerea Gima care au decis sa inchida, in prima parte a anului 2002, supermarketul deschis la Prisma.

Istoria nu se opreste insa aici. Dupa plecarea Gima, salvarea complexului parea sa vina din partea omului de afaceri Victor Surdu care anunta, in toamna trecuta, ca vrea sa transforme Prisma 2 intr-un salon auto permanent. Procesul intentat de BRD a blocat insa proiectul.Sursa: ZF

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 928 ori