Societe Generale ne pregateste pentru un colaps global

Joi, 19 Noiembrie 2009, ora 15:09
1270 citiri
Societe Generale ne pregateste pentru un colaps global

Grupul francez Societe Generale, care patroneaza si banca romaneasca BRD, si-a sfatuit clientii sa se pregateasca pentru un posibil colaps economic global, care ar putea sa aiba loc in urmatorii doi ani. 

Banca franceza urmareste sa faca investitii defensive pentru a evita distrugerea capitalului, fiind de parere ca fondurile alocate de state pentru a-si salva economiile nu au facut decat sa transfere datoriile.

Acest lucru a creat un nou set de probleme, informeaza Daily Telegraph.

Francezii spun ca datoriile sunt inca foarte mari in majoritatea tarilor bogate, chiar daca e vorba de cele private sau publice.

"Pana acum, nimeni nu poate spune cu siguranta daca am scapat de perspectiva unui colaps economic global", se arata intr-un raport de 68 de pagini care incearca sa arate varianta cea mai pesimista care ar putea deveni realitate.

Societe Generale averizeaza ca guvernele si-au oprit ajutoarele fiscale pentru economie, dar chiar si fara alte cheltuieli, datoria publica va exploda in urmatorii doi ani.

Astfel, aceasta va ajunge la 105% din PIB in Marea Britanie, 125% in Statele Unite si zona euro.

Cea mai afectata va fi insa Japonia, a carei datorie va ajunge la 279% din PIB.

In urmatorii doi ani, datoria de stat la nivel global va ajunge la 45 de trilioane de dolari, de doua ori si jumatate mai mare decat in urma cu zece ani.

Povara datoriei este mai mare decat cea de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand era totusi la un nivel asemanator.

Cresterea economica va fi din ce in cel mai greu de sustinut pentru ca populatia imbatraneste, iar forta de munca se pierde.

Chiar daca economiile facute de americani se vor stabiliza la 7%, iar toata suma va fi folosita pentru plata datoriei, tot va fi nevoie de noua ani pentru a se ajunge la nivelul de siguranta din anii 1980.

Banca franceza mai spune si ca actuala criza seamana foarte mult cu situatia Japoniei in timpul "deceniului pierdut".

Exista insa o mare diferenta: Japonia a ramas in picioare cu ajutorul exporturilor spre economii puternice din lume si si-a lasat moneda nationala sa cada.

Aceasta varianta este imposibil de aplicat de jumatate din tarile din lume.

Sfatul Societe Generale pentru clientii ei este sa isi vanda dolarii si sa cheltuie mai putin pe masini, calatorii si tehnologie pentru a nu cadea in spirala inflatiei care ar fi inerenta in acest caz.

Raportul mai spune si ca pretul actiunilor riscante va scadea cu 31% in 2010, in timp ce titlurile de stat vor valora foarte mult. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#colaps, #generale, #global, #socitete , #stiri Societe Generale