SocGen acorda "indecent" stimulente in actiuni directorilor sai

Vineri, 20 Martie 2009, ora 14:14
1758 citiri
SocGen acorda "indecent" stimulente in actiuni directorilor sai

Guvernul francez a condamnat planul aprobat in 9 martie de consiliul de administratie al Societe Generale, ce prevede acordarea a 320.000 de optiuni de cumparare de actiuni (stock-options) pentru patru directori ai bancii, relateaza Les Echos.

Planul a fost deja criticat joi de ministrul bugetului, Eric Woerth, care il considera "inoportun".

Vineri dimineata, purtatorul de cuvant al guvernului francez, Luc Chatel, a declarat, la postul de radio Europe 1, ca "atunci cand am auzit (de plan n.r.), l-am considerat indecent (...) pentru ca in contextul actual, fiecare actor, fiecare partener social trebuie sa emita mesaje constructive".

"Acest tip de atribuire de stock-options in acest moment mi se pare in cotradictie cu modul de guvernanta care a fost propus de Medef si Afep (asociatii patronale franceze n.r.) in urma cu cateva saptamani si validat de 94% din companii", a adaugat el.

Miercuri, Societe Generale a anuntat ca, in 9 martie, consiliul sau de administratie a aprobat un nou plan de stock-options "in cadrul propunerilor votate in adunarea generala (a actionarilor) din 27 mai 2008", amineste Les Echos.

Potrivit planului, presedintele bancii, Daniel Bouton, ar urma sa primeasca un pachet de 70.000 de optiuni conditionate de cumparare de actiuni, directorul general Frederic Oudea - 150.000 de stock-options, iar directorii generali adjuncti Didier Alix si Severin Cabannes - cate 50.000 fiecare.

Aceste optiuni, cu un pret de 24,45 euro si o durata de sapte ani, pot fi exercitate dupa trei ani, iar actiunile emise nu pot fi cedate mai devreme de patru ani. Asociatiile patronale franceze Medef si Afep au adoptat in octombrie 2008, sub presiunea guvernului, un cod etic in legatura cu indemnizatiile sefilor de companii si cumulul de functii.

La inceputul acestui an, acest cod a fost adoptat de aproape toate firmele franceze listate la bursa. Purtatorul de cuvant al guvernului francez a subliniat ca, potrivit acestui cod, companiile trebuie sa tina cont de "mediul economic actual" si de salariati.

Societe Generale, cu afaceri si pe piata romaneasca, unde controleaza BRD-Groupe Societe Generale, este pe locul cinci in topul bancilor din zona euro, cu active gestionate de 336 miliarde euro la finalul anului trecut, si pe locul trei dupa valoarea activelor totale, care au ajuns in decembrie la 2.560 miliarde euro. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#actiuni, #active, #companii , #stiri Societe Generale