Slovenii ne invata cum sa facem bani

Vineri, 15 Iulie 2005, ora 01:36
1033 citiri

Piata fondurilor de investitii a avut, ieri, parte de o noutate, data de lansarea primului Punct Financiar KD Investments Romania. Evenimentul coincide cu aniversarea unui an de prezenta pe piata romaneasca a fondului deschis de investitii KD Maximus, concentrat pe actiuni si administrat de KD Investments.Fondul este primul deschis in Romania de o companie straina nebancara si orientat pe actiuni, dupa cum remarca Dan Mihail Nicu, presedintele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

Punctul Financiar este un concept nou pentru piata romaneasca, urmand sa ofere consultanta financiara investitorilor sau potentialilor investitori din Romania, indiferent daca acestia sunt persoane fizice sau juridice. Desi inedit pentru tara noastra, acest model a fost testat pe mai multe piete financiare din Europa Centrala si de Est, existand deja in Slovenia, Croatia si Bulgaria. Punctul Financiar inaugurat de KD Investments Romania va combina oferirea de informatii despre managementul activelor cu oferirea de servicii de investitii pentru clientii companiei, momentan fiind vorba de investitii in fondul KD Maximus.

Ion Mincu Radulescu, seful KD Investments Romania, pregateste lansarea de noi fonduri de investitii

A"In prezent, romanii au nevoie cu adevarat de suport educational si informatie in timp real, care sa ii poata ajuta sa ia decizii referitoare la investitiiA" spune Ion Mincu Radulescu, CEO al societatii de administrare a investitiilor (SAI) KD Investments Romania. Pe viitor, gama de servicii va fi extinsa, punctele financiare urmand sa ofere o combinatie formata din fonduri de investitii, servicii de brokeraj pe piata de capital si asigurari de viata.

In ceea ce priveste ultimele doua tipuri de servicii, seful KD Investments Romania a afirmat ca grupul intentioneaza sa deschida o firma de brokeraj (SSIF) si o societate de asigurari de viata, cel mai probabil la inceputul anului 2006. Piata fondurilor de pensii reprezinta si ea o oportunitate pentru KD Investments, potrivit lui Radulescu, iar deschiderea de puncte financiare va ajuta la penetrarea mai usoara a acestei piete.

KD Group, grupul-mama al KD Investments Romania, este o companie de origine slovena, fondata in urma cu 11 ani, iar in acest moment opereaza in Slovenia, Slovacia, Serbia, Croatia, Bulgaria, Bosnia-Hertegovina, Muntenegru, Luxemburg si Romania. Valoarea totala a activelor administrate de KD Group era in decembrie 2004 de peste 857 milioane euro.

In Romania, fondul deschis de investitii KD Maximus, infiintat la 15 iulie 2004, are in prezent un activ net in valoare totala de peste un milion de euro, echivalent unei cote de piata de 1,5%, iar Ion Mincu Radulescu spera ca pana la finalul anului acesta, sa atinga pragul de doua milioane.

Fondul a avut pe primele sase luni cea mai mare rentabilitate dintre fondurile deschise de investitii, 12,82%, si are in prezent 433 de investitori. Cel mai mare fond deschis de investitii din Romania este fondul monetar Simfonia 1, administrat de Societe Generale Asset Management, cu 29,4 milioane euro si 4.550 de investitori.

Averea