Sarkozy spune ca seful Societe Generale nu isi asuma responsabilitatea in cazul fraudei

Marti, 26 Februarie 2008, ora 10:46
1132 citiri
Sarkozy spune ca seful Societe Generale nu isi asuma responsabilitatea in cazul fraudei

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat, intr-un interviu acordat unui ziar francez, ca nu este normal ca seful Societe Generale sa nu-si asume responsabilitatea scandalului de frauda in care a fost implicata banca, transmite Reuters."Nu inteleg situatia de la Societe Generale. Atunci cand presedintele unei companii experimenteaza un asemenea dezastru si nu-si asuma consecintele ceva nu este in regula", a declarat Sarkozy pentru ziarul Le Parisien.


"Nu ma socheaza faptul ca cineva castiga sapte milioane de euro pe an, insa acea persoana trebuie sa-si asume responsabilitatile. Aceasta este problema cu Daniel Bouton", a adaugat Sarkozy. "Nu am nimic impotriva lui Daniel Bouton. insa atunci cand apare o problema, dupa ce ai un salariu de sapte milioane euro pe an, nu poti spune ca nu ai nicio responsabilitate. Nu pot accepta acest lucru."


Criticile lui Sarkozy vin dupa ce Daniel Bouton, presedinte si director executiv al Societe Generale, a declarat intr-un interviu publicat de ziarul Les Echos ca nu va mai demisiona din functie, asa cum declarase initial.


Pe 24 ianuarie, Societe Generale a descoperit o frauda de 4,9 miliarde de euro, ce a fost atribuita lui Jerome Kerviel, un trader angajat al bancii, in varsta de 31 ani.


Kerviel este anchetat in legatura cu acuzatii de incalcare a increderii, abuz informational si fals, iar la ora actuala este retinut intr-o inchisoare din Paris.


Sarkozy mai atacase conducerea Societe Generale in legatura cu scandalul de frauda.


Pe 28 ianuarie, Sarkozy declara ca banca trebuie sa-si asume responsabilitatile in urma scandalului.


Bouton a respins presiunile politice cand banca si-a publicat rezultatele financiare anuale saptamana trecuta, afirmand ca este o companie privata care isi stabileste propria structura.


Ministrul francez de finante, Christine Lagarde, a declarat marti intr-un interviu acordat unui alt ziar francez ca este la latitudinea consiliului de conducere al Societe Generale sa decida soarta managerilor bancii.


"Consiliul de conducere al bancii va lua deciziile in ceea ce priveste managementul", a declarat Lagarde pentru ziarul Les Echos.


Problemele cu care se confrunta Societe Generale au transformat banca franceza in tinta unor posibile preluari, numerosi analisti asteptandu-se la o oferta din partea bancii BNP Paribas.


Ziarul Les Echos a anuntat marti ca banca franceza Credit Agricole ar putea deveni un aliat al Societe Generale in cazul unei tentative de preluare ostila din partea BNP Paribas.


Cel mai important grupul francez de lobby din sectorul financiar a anuntat marti ca ramane la latitudinea consiliului de conducere al Societe Generale sa decida soarta managerilor.


"Intr-o asemenea criza ca cea de la Societe Generale, numai membri consiliului dispun de toata informatia necesara pentru a lua decizia potrivita", a declarat seful grupului de lobby MEDEF, Laurence Parisot.


"Devine responsabilitatea unui general atunci cand un soldat comite o greseala?".


"Generalul este cel responsabil pentru luarea celei mai bune decizii atunci cand se confrunta cu un accident major. Numai membri consiliului Societe Generale pot spune daca au un general bun. Aceasta decizie nu apartine sferei politice", a declarat Parisot pentru postul de radio Europe 1.