"Romania, outsider in Europa Centrala si de Est la dezvoltare economica"

Vineri, 06 Noiembrie 2009, ora 13:39
1281 citiri
"Romania, outsider in Europa Centrala si de Est la dezvoltare economica"

Romania si Bulgaria sunt outsideri in Europa Centrala si de Est, in mod clar mai jos decat restul regiunii in materie de dezvoltare economica si institutionala, afirma Les Echos, intr-un comentariu despre situatia economica din fostele tari comuniste la 20 de ani de la caderea Cortinei de Fier.

In timp ce lumea sarbatoreste 20 de ani de la caderea Cortinei de Fier, pe plan economic nu exista motive de bucurie, in conditiile in care fostele tari comuniste descopera fragilitatea strategiilor lor in acest sector, pe fondul crizei economice.

Indiferent ce se spune in popor, 20 de ani nu este neaparat o varsta frumoasa, desi, in momentul in care implineste doua decenii de liberalism economic, Europa Centrala si de Est are si motive sa se bucure de drumul parcurs.

Pe plan politic, a trecut de la represiunea regimurilor autoritare la democratie, iar pe plan economic, nivelul de viata din prezent nu se poate compara cu cel dinaintea caderii Cortinei de Fier, comenteaza Les Echos.

Deschiderea spre Occident, urmata pentru majoritatea tarilor din "blocul estic" de aderarea la UE, a permis regiunii sa inregistreze un boom economic fara precedent.

In urma cu doi ani, toate tarile din Europa Centrala si de Est pareau sa aiba un viitor stralucit, aminteste cotidianul francez.

Insa, dupa furtuna financiara, Veronique Riches-Flores, care conduce departamentul de studii economice la Societe Generale, este de parere ca, "daca aceasta criza va face victime grave, vor proveni din aceasta parte a lumii".

Insa nu toate tarile din regiune se afla in aceeasi situatie.

Acesta este mesajul pe care il transmit, de altfel, cele mai puternice dintre ele: Europa Centrala si de Est nu este un bloc fragil uniform. Exemplul tipic este cel al Poloniei.

Cu cei 38 de milioane de locuitori ai sai, cu industria diversificata si politicile macroeconomice prudente, este un caz aparte.

In 2009 a inregistrat crestere economica. Un caz unic in lumea dezvoltata.

La polul opus de afla tarile baltice. Nicio alta regiune din lume nu este privita cu atat de mult pesimism.

Din punctul de vedere al lui Juan Carlos Rodado, economis la Natixis, situatia este simpla: "Aceste trei tari sunt moarte".

Dupa ce au inregistrat o crestere economica generata de explozia creditului, Letonia, Lituania si Estonia s-au prabusit ca un castel de carti de joc in momentul in care investitorii nu au mai avut incredere in ele.

In conditiile in care anul acesta inregistreaza contractari economice de pana la 15%, tarile baltice nu mai stiu cum sa isi rezolve problemele financiare.

Nu au o industrie care sa le permita sa intre in comertul mondial. Iar observatorii se tem ca singura strategie este diminuarea legala a valorii monedelor lor, o optiune foarte riscanta.

Intre cele doua extreme se afla o zona gri, unde se afla tari precum Cehia si Slovacia.

Acestea vor inregistra, cu siguranta, o recesiune importanta anul acesta, dar criza nu pune inca in pericol intreaga economie pe care si-au construit-o.

Ungaria, care a apelat la fonduri internationale pentru a-si salva economia in toamna trecuta, pare sa inceapa sa isi revina, cu pretul unor masuri aspre de austeritate.

Dar, indiferent de diversitatea economica, criza economica mondiala va influenta semnificativ toate traiectoriile economice din regiune.

Insa potentialul de crestere ramane mare, tinand cont de stadiul de dezvoltare al tarilor din regiune, inca intermediar.

Tarile din Europa Centrala si de Est vor trebuie, pe de o parte sa gaseasca resurse pentru finantarea economiilor lor, precum si sa regandeasa strategiile economice, sugereaza cotidianul.

Insa au in continuare un atu important, din punctul de vedere al responsabilului cu aceasta zona in cadrul OCDE, Andreas Wörgötter: "Exista in aceste tari o capacitate de a pune sub semnul intrebarii si de reforma fara comparatie in Europa de Vest".

"Ei nu isi pot permite luxul de a astepta", a explicat el. 

#centrala, #de, #economic, #est, #europa, #plan, #romania , #stiri Societe Generale