Retrogradarea Societe Generale si Credit Agricole ieftineste aurul

Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 16:41
2312 citiri
Retrogradarea Societe Generale si Credit Agricole ieftineste aurul

Valoarea aurului a scazut, marti, imediat dupa retrogradarea Societe Generale si Credit Agricole, dupa evenimentele din Italia dar si dupa decizia Secretarului Trezoreriei SUA, Timothy Gethner, de a participa la sedinta UE. In plus, aprecierea dolarului a avut efecte ngative asupra metalului pretios, spun specialistii.

Pretul aurului a fost afectat si de o crestere a monedei unice europene, insa si-a pastrat cele aproape 2 procente care i-au adus maxima inregistrata cu o zi inainte, informeaza Reuters.

Panica generata de criza din zona euro s-a intensificat saptamana aceasta, dupa ce Moody's a retrogradat ratingul Societe Generale si Credit Agricole, bancile care ocupa locul doi si trei in topul bancilor franceze, dupa marime.

In plus, marti, Italia a organizat o licitatie in care a fost nevoita sa vanda obligatiuni la cea mai mare rata a dobanzii din 1999, de cand a intrat in zona euro.

Mai mult decat atat, Secretarul Trezoreriei Americane, Timothy Geithner, a luat decizia fara precendent de a participa la o intalnire a ministrilor de finante ai UE, care va avea loc vineri.

Gestul reflecta anxietatea care domina Casa Alba in ceea ce priveste criza financiara.

Corelarea inversa care a dominat in raportul pretului aurului si pietele de capital la nivel global de la inceputul lunii iulie se afla la cea mai mica rata de probabilitate din ultima luna, ceea ce inseamna ca aurul ar putea sa evolueze in continuare in ton cu pietele de capital.

Valoarea aurului a scazut ultima data cu 0.3 procente, pana la 1,337.18 euro/uncie, cu doar 1.4% departare de maximul istoric de 1,373.92 euro, atins luni.

"Pietele sunt confuze in ceea ce priveste directia pe care o vor urma in continuare.

Atentia s-a mutat asupra Europei si probabil pretul in euro al aurului este un bun indicator al situatiei, in conditiile in care zabovim in jurul maximelor valorice, dar nu atingem noi maxime", a declarat Matthew Turner, analist la Mitsubishi.

"La baza se afla intalnirea Fed din urma cu o saptamana. Pretul aurului a crescut atunci datorita asteptarilor pentru o usurare cantitativa, tocmai de aceea inca ne aflam in expectativa", adauga specialistul.

George Papandreou, primul ministru grec, alaturi de presedintele francez, Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel urmeaza sa tina o conferinta la sfarsitul zilei de miercuri, dupa o serie de discutii asupra politicilor euro privind intrarea Greciei in incapacitate de plata. Pietele spera ca rezultatul discutiilor va fi in favoarea sustinerii Greciei si de tem de o eventuala intrare a Greciei in default.

De asemenea, nivelul de incredere ca situatia Greciei nu este contagioasa pentru tari mai mari, precum Italia sau Spania, a scazut considerabil.

Pietele, marcate de teama raspandirii crizei

Teama raspandirii crizei datoriilor catre economiile mai mari din zona euro a fost un catalizator major pentru cresterea valorii aurului de 28%.

Fluxul de tranzactionare a metalor pretioase a crescut cu 4 procente pana acum, in accest trimestru, in comparatie cu cresterea de 1 procent inregistrata in T3 2010. Intarirea dolarului in fata euro a functionat ca un impediment in fata pretului aurului, care reactioneaza negativ la aprecierea monedei americane.

Luand in considerare valoarea aurului in raport cu pietele de capital, relatia aurului cu dolarul a fost afectata si de intalnirea programata de Federal Reserve de saptamana viitoare, care ar putea oferi pietelor urmatorul semnal privind direcia catre care se indeapta politca monetara a SUA pentru a revitaliza economia.

"Atata timp cat dolarul ramane puternic, el va afecta negativ potentialul aurului", este de parere Edel Tully, strateg in cadrul UBS.

Dupa ce Fed a cheltuit trilioane de dolari in ultimii ani pentru a achita datoriile guvernamentale si a pastra intacta rata dobanzii si dupa ce a promis timp de doi ani ca va tine ratele SUA in jurul valorii zero, multi se tem ca Fed va ramane fara nicio varianta de a resuscita cresterea economica si de a crea locuri de munca.

Aurul a fost un beneficiar major al programului Fed de usurare cantitativa, valoarea sa crescand cu 40% de la inceputul programului de achizitii de bonduri in valoare de 600 miliarde de dolari, care s-a incheiat in luna iulie.

Cresterea s-a datorat sporirii de lichiditati si scaderii presiunii asupra ratelor dobanzii, care fac din aur o investitie mult mai atractiva.

Evolutia altor metale pretioase

Argintul a scazut cu 0.1%, pana la 41.00 dolari/uncia, platina a ramas la 1,809.74 dolari/uncia, in timp ce paladiul a scazut cu 0.1%, pana la 720.75 dolari/uncia. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#societe generale, # credit agricole, # aur ieftinire, # pret aur , #stiri Societe Generale