Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ponturi angajare intr-o unitate bancara

Ponturi angajare intr-o unitate bancara
Salariile din sectorul bancar sunt, la ora actuala, cele mai ridicate din economia romaneasca.In mai, un angajat din sistemul bancar castiga in medie 17,7 milioane lei, in timp ce salariul mediu pe economie a fost de numai 5,8 milioane lei, conform datelor Institutului National de Statistica.
Numarul persoanelor interesate sa lucreze in sectorul financiar-bancar depaseste cu mult oferta de pe piata. Pe site-ul de joburi www.BestJobs.ro sunt inregistrate peste 55.000 de CV-uri ale persoanelor care isi cauta un loc de munca in acest domeniu. Insa numarul ofertelor lansate de banci de la inceputul anului este sub 100.

In aceste conditii, angajatorii isi permit sa ridice foarte mult stacheta in ce priveste conditiile de angajare: studii, experienta, profil psihologic astfel ca, la conditiile minime solicitate de un job propus de o banca pe www.BestJobs.ro corespund in medie 35-50 de persoane fata de media de 100 de candidaturi pe celelalte categorii de oferte. Pe BestJobs bancile isi promoveaza, la ora actuala, peste 40 de oferte de angajare.

Dintre acestea, la nici una nu se accepta candidati cu mai putin de doi ani de experienta in sectorul bancar. De asemenea, candidatii trebuie sa cunoasca cel putin o limba straina (CV-ul se depune in limba engleza) si sa fi terminat o facultate cu profil economic. Ofertele de angajare publicate de banci in presa si pe Internet sunt in general pentru locuri de munca adresate debutantilor sau personalului fara responsabilitati prea mari in banca.

Cat mai valoreaza "pilele"? Pe piata muncii sunt zvonuri ca in banci nu intri decat "pe pile". Oficialii bancilor sustin insa ca acestea sunt numai zvonuri, foarte indepartate de realitate. "Tinand cont ca aveam stabilite obiective precise de performanta si ca trebuie sa ne incadram intr-un numar de angajati previzionat, nu mai exista tentatia sa angajam pe pile. Altfel nu am mai putea sa ne atingem obiectivele. Pentru nici o firma din sectorul privat nu este posibil sa angajeze doi oameni atunci cand are previzionat doar unul", sustine Mihaela Gheorghe, director de Resurse Umane la Raiffeisen Bank.

Nici la BRD, practica angajarii "cunostintelor" nu are sorti de izbanda daca persoanele propuse nu pot indeplini bine obiectivele bancii. "Recomandarile din partea unui angajat al bancii ca si din partea oricarei alte persoane din afara bancii sunt binevenite in situatia in care confirma calitatea unei candidaturi, dar in nici un caz nu reprezinta unicul criteriu pentru angajare. Speram ca in acesti ani am reusit sa sfaramam vechea mentalitate conform careia o banca este un mediu inchis, in care nu se poate intra decat daca aveti recomandarea cuiva", ne-a declarat Florin Luca, directorul Directiei de Resurse Umane a BRD-Groupe Societe Generale.

Bancile au cele mai variate surse in care isi promoveaza disponibilitatile de angajare. Ofertele sunt publicate pe Internet, in presa centrala sau sunt promovate la targurile de joburi. La Raiffeisen, desi au prioritate angajatii vechi ai bancii, nu sunt excluse angajarile din exterior. "Pentru a obtine cei mai buni candidati incercam sa ne extindem baza de selectie. De aceea, participam constant la targuri, publicam anunturi in presa centrala si locala si pe site-urile de job-uri", spune Mihaela Gheorghe.

BRD isi promoveaza ofertele de munca pe site-ul propriu, la forumurile de munca si in presa, in special cea specializata in piata muncii. Candidatul ideal Pentru a prinde un job intr-o banca, aveti sanse mai mari daca aveti studii in domeniul economic. Insa profilul educational cautat de banci nu este batut in cuie.

"In orice banca exista si alte tipuri de posturi, in afara de cele cu specific bancar. Si daca mai adaugam si faptul ca o facultate de profil tehnic sau umanist iti poate ordona gandirea cel putin la fel de bine ca una economica, ca experienta anterioara este mai importanta decat studiile, veti intelege ca la intrebarea "ce stii sa faci?", raspunsul nu poate fi "am terminat facultatea X sau Y", ne spune Mihaela Gheorghe de la Raiffeisen.

La BRD, au prioritate absolventii de studii economice. "Dat fiind profilul activitatii noastre, cele mai multe angajari se fac din randul persoanelor avand studii economice", sustine Florin Luca. Insa nu trebuie sa fi terminat Finante-Banci pentru lucra in sectorul bancar. BRD angajeaza si absolventi de Relatii Internationale, Management sau Marketing.

Pentru pozitiile de top, mai toate bancile apeleaza la agentii la recrutare. Managerii vanati de agentiile de head-hunting au peste 10 ani de experienta. "In acest domeniu avem de-a face cu o piata foarte ingusta in care trebuie operat cu grija. Numarul de oameni cu calificari si competente foarte bune in domeniul bancar este de doar cateva sute", sustine Dana Morariu, partener la agentia Alexander Hughes.

Pentru pozitiile de top-management se cauta persoane care ocupa deja pozitii similare in sectorul bancar. Discretia este cuvantul-cheie, pentru ca este important ca nici in interiorul bancii sa nu se stie de planurile de recrutare, ceea ce este foarte dificil de pus in practica pentru ca majoritatea managerilor de banci se cunosc intre ei.Sursa: Adevarul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1211 ori