Panica privind energia nucleara poate spori incalzirea globala

Miercuri, 16 Martie 2011, ora 21:35
1925 citiri
Panica privind energia nucleara poate spori incalzirea globala

Procesul de incalzire globala s-ar putea intensifica daca China va renunta la un program ambitios de dezvoltare in domeniul energiei nucleare, iar Germania va inchide toate centralele sale atomice, din cauza panicii provocate de criza din Japonia, informeaza Mediafax. 

China a suspendat, miercuri, procesul de aprobare a constructiei unor noi centrale nucleare, in timp ce Germania a anuntat marti inchiderea temporara a sapte unitati atomice.

Statul chinez este cel mai mare consumator de carbune si cel mai mare emitent de dioxid de carbon la nivel mondial.

Japonia, pe locul cinci la nivel mondial in privinta emisiilor de acest tip, nu va putea compensa inchiderea reactoarelor nucleare decat prin utilizarea de gaze si carbune.

Decizia Chinei de a suspenda procesul de aprobare a constructiilor de centrale risca sa majoreze emisiile de dioxid de carbon.

O reactie similara din partea Germaniei si Elvetiei va avea un efect asemanator in sectorul energetic european. Aceste masuri vor creste emisiile si vor influenta pe termen lung cererea de gaze, considera Isabelle Curien, analist la Deutsche Bank.

"Daca vrem sa avem o economie cu emisii reduse de carbon pana in 2050, renuntarea la energie nucleara necesita un acces urias la energie regenerabila si nu sunt sigura ca este posibil", a spus Curien.

Pe langa schimbarile de clima, arderea carbunelui provoaca smog, ploi acide, afectiuni respiratorii si mortalitate prematura, potrivit organizatiei Union of Concerned Scientists.

China, ale carei emisii poluante ar putea deveni cu 60% mai mari decat cele din Statele Unite pana la sfarsitul acestui deceniu, mizeaza pe energia nucleara pentru reducerea dependentei de carbune, cu obiectivul de a construi noi centrale, cu o capacitate totala de 40 de gigawati, pana in 2015.

Este improbabil ca China sa renunte la aceste planuri si nu a ordonat inchiderea celor existente. Sistarea procesului de evaluare va intarzia insa proiectele, in timp ce constructia centralelor pe carbune continua.

Decizia Germaniei de a inchide sapte centrale cel putin pana in iunie va conduce peobabil la cresterea poluarii.

Daca Germania va inchide toate centralele nucleare si le va inlocui cu unitati care folosesc combustibili fosili, emisiile de dioxid de carbon ar putea creste cu minim 400-435 milioane tone, pana in 2020, estimeaza analistii.

Agentia Internationala pentru Energie a avertizat fata de o reactie de respingere a energiei nucleare, aratand ca este imposibil de redus emisiile de dioxid de carbon fara energie atomica.

"Tragedia din Japonia ar putea intarzia renasterea energiei nucleare, cu exceptia poate a Chinei", au declarat analisti ai bancii franceze Societe Generale, adaugand ca gazele naturale ar putea deveni carburantul "fara alternativa" pentru tarile din OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), unde opinia publica ar putea sa se exprime impotriva energiei nucleare.

Societe Generale estimeaza ca daca toate cele 34 de state din OCDE, din care nu face parte China, vor inchide centralele nucleare si le vor inlocui cu uzine pe gaze, inainte de dezvoltarea unor tehnologii de captare a emisiilor de dioxid de carbon, atunci emisiile lor de dioxid de carbon ar putea creste cu aproape un miliard de tone pe an. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#energie nucleara, #incalzirea globala, #china, #japonia, #cutremur japonia , #stiri Societe Generale