Numarul investitorilor care fac plasamente in dolari ar putea creste, apreciind dolarul

Miercuri, 27 Februarie 2008, ora 15:50
1125 citiri
Numarul investitorilor care fac plasamente in dolari ar putea creste, apreciind dolarul

Dolarul defavorizat, situat in prezent la niveluri minime record fata de euro, ar putea deveni unul dintre beneficiarii problemelor economice din Statele Unite ale Americii, consemneaza Reuters.Investitorii pe termen lung au inceput sa mizeze pe dolar, care s-ar putea aprecia fata de principalele valute in urmatorul an, facand referire si la conceptul aparent contradictoriu potrivit caruia moneda americana ar putea avea de castigat de pe urma unei recesiuni sau a unei incetiniri a cresterii economice.


Una dintre pareri este ca nu conteaza cum va evolua economia Statelor Unite sau cea de pe pietele internationale, deoarece felul in care se misca dolarul este pozitiv.


In conformitate cu un prim scenariu, Statele Unite se confrunta cu o recesiune temperata, dar isi revin rapid, cu ajutorul dobanzii mai mici de politica monetara a Federal Reserve. De indata ce bancherii centrali americani se vor opri din relaxarea politicii monetare, investitorii vor cumpara dolari, deoarece atat ratele dobanzii, cat si economia vor creste.


Al doilea scenariu este ca economia americana va suferi o criza majora si va determina un efect de domino asupra economiilor internationale. O astfel de evolutie i-ar determina pe investitorii americani sa isi aduca banii acasa si pe investitorii internationali sa caute plasamente sigure, situatii care ar duce la aprecierea dolarului.


"Ne asteptam ca a doua parte a anului sa ajute moneda americana sa se aprecieze", a aratat seful departamentului de management pentru piete valutare de la Investec Asset Management, Thanos Papasavvas, care a adaugat, insa, ca se asteapta ca deprecierea dolarului sa fie constanta pana atunci.


In plus, deprecierea dolarului si incetinirea cresterii economice americane contribuie la ameliorarea deficitului masiv de cont curent al Statelor Unite, care a condus la deprecierea dolarului de la bun inceput. Astfel, asteptarile ca moneda americana sa se aprecieze se accentueaza, desi dolarul a cazut miercuri la un nivel minim record, sub 1,50 dolari/euro.


Dintre participantii la un ultim sondaj al Merrill Lynch efectuat printre directorii de fonduri de investitii, 53% au aratat ca moneda americana este subapreciata, in timp ce numarul celor care detin pozitii subapreciate pentru dolar a scazut constant din noiembrie.


Si fondurile de risc au renuntat la pozitiile pe termen scurt pentru dolar, in conformitate cu afirmatiile bancherilor de la Societe Generale, fapt care a dus la deprecirea


Ultimele sondaje pentru piete valutare ale Reuters au aratat, de asemenea, ca este posibil ca dolarul sa se aprecieze fata de euro, lira sterlina, yen japonez si franc elvetian in urmatoarele 12 luni.