Marcarea profitului de catre investitori a apreciat dolarul cu 0,3% fata de un cos de valute

Luni, 18 Februarie 2008, ora 14:31
1406 citiri
Marcarea profitului de catre investitori a apreciat dolarul cu 0,3% fata de un cos de valute

Dolarul a recuperat parte din pierderile sale, luni, intr-o sedinta marcata de o zi de vacanta a pietei americane, dupa ce investitorii si-au marcat profiturile dupa cea mai slaba saptamana de tranzactionare inregistrata in acest an, scrie Reuters.

Dolarul s-a apreciat cu 0,3% fata de un cos de valute principale, pna la un nivel de 76,322 puncte, dupa ce s-a depreciat cu 0,74% saptamana trecuta, cea mai slaba saptamana de tranzactionare inregistrata din decembrie incoace.

Euro s-a depreciat cu 0,3% fata de dolar, pana la un nivel de 1,4631 dolari/euro, dar s-a mentinut in apropiere de o cotatie maxima a ultimelor doua saptamani, de 1,4710 dolari/euro, atinsa la sfarsitul saptamanii trecute.

O serie de statistici negative pentru economia americana, publicate la sfarsitul saptamanii trecute, printre care raportul pentru increderea populatiei, la un minim al ultimilor 16 ani, au declansat din nou ingrijorari cu privire la o recesiune in Statele Unite si au accentuat asteptarile investitorilor ca Federal Reserve sa coboare iar dobanda de politica monetara.

"Deoarece piata americana este inchisa azi, investitorii europeni profita de ocazie ca sa isi marcheze unele profituri dupa vanzarea masiva de dolari de la sfarsitul saptamanii trecute", a comentat, pentru Reuters, un strateg pentru piete valutare de la Societe Generale, Carile Laulhere.

Pe termen mediu, insa, a adaugat Laulhere, dolarul ar trebui sa se tranzactioneze defensiv, dupa statisticile slabe de la sfarsitul saptamanii trecute si in conformitate cu asteptarile ca saptamana aceasta sa fie publicate alte statistici negative. Investitorii mai estimeaza, totodata, ca procesul verbal al sedintei Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, ce va fi publicat miercuri, va avea un ton moderat.

"Procesul verbal al sedintei Fed ar trebui sa confirme ca bancherii centrali americani sunt de acord sa coboare iar dobanda cheie, daca este necesar, la urmatoarea sedinta de politica monetara, deci nu ne asteptam ca tendinta de apreciere a dolarului sa fie una pe termen lung", a precizat Laulhere.

Dolarul s-a apreciat cu 0,4% fata de moneda japoneza, pana la un nivel de 108,19 yeni/dolar.

Fata de valute cu randament mai mare, cum ar fi dolarul australian, insa, cursul dolarului a fost mult mai slab.

Dolarul australian s-a apreciat cu 0,5%, pana la un maxim al ultimelor trei luni, peste 0,91 dolari americani, datorita avantajului dat de randamentul monedei australiene si de asteptarile ca banca centrala a Australiei, Reserve Bank of Australia (RBA), sa urce in martie dobanda de politica monetara de la nivelul actual de 7%, care este un maxim al ultimilor 11 ani.

<a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.