Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Interzicerea tranzactiilor "short selling" a calmat bursele europene

Interzicerea tranzactiilor "short selling" a calmat bursele europene

Interzicerea partiala a tranzactiilor "short selling" (vanzari in lipsa) in zona euro a revitalizat bursele europene, insa investitorii sunt confuzi in legatura cu normele de aplicare ale interdictiei, conform NewsIn.

Franta, Italia, Spania si Belgia au introdus, joi, interdictia vanzarilor in lipsa ale actiunilor institutiilor financiare, timp de 15 zile, ca raspuns la scaderea accentuata a pretului acestor actiuni, dar nu au reusit sa convinga si alte autoritati de reglementare sa impuna restrictia la nivelul Uniunii Europene.

Interzicerea practicii prin care investitorii urmaresc sa profite de pe urma scaderii preturilor actiunilor a intrat in vigoare in dimineata zilei de vineri.


Alte burse importante, inclusiv din Statele Unite si Marea Britanie au transmis ca nu intentioneaza sa urmeze acest exemplu.


De altfel, au aparut diferente si intre cele patru tari: toate au aplicat restrictii privind diverse titluri, dar regulile din Franta si Belgia nu par sa acopere si instrumentele derivate, care sunt incluse in interdictia spaniola.


Initiatorii masurii au declarat ca urmaresc sa "restranga beneficiile care pot fi obtinute prin raspandirea de zvonuri false".


Actiunile Societe Generale, una dintre cele mai afectate companii in aceasta saptamana, au crescut vineri cu 0,1%. Insa si banci din tari unde nu opereaza interdictia short selling au avut evolutii pozitive, ca Barclays si Royal Bank of Scotland, din Marea Britanie sau Deutsche Bank si Commerzbank, din Germania.


Experienta din 2008, ultima data cand vanzarea in lipsa a fost interzisa in Europa, dupa prabusirea Lehman Brothers, arata ca astfel de masuri au impact doar pe termen scurt, mai scrie Financial Times.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1114 ori