Interzicerea tranzactiilor "short selling" a calmat bursele europene

Vineri, 12 August 2011, ora 16:27
1459 citiri
Interzicerea tranzactiilor "short selling" a calmat bursele europene

Interzicerea partiala a tranzactiilor "short selling" (vanzari in lipsa) in zona euro a revitalizat bursele europene, insa investitorii sunt confuzi in legatura cu normele de aplicare ale interdictiei, conform NewsIn.

Franta, Italia, Spania si Belgia au introdus, joi, interdictia vanzarilor in lipsa ale actiunilor institutiilor financiare, timp de 15 zile, ca raspuns la scaderea accentuata a pretului acestor actiuni, dar nu au reusit sa convinga si alte autoritati de reglementare sa impuna restrictia la nivelul Uniunii Europene.

Interzicerea practicii prin care investitorii urmaresc sa profite de pe urma scaderii preturilor actiunilor a intrat in vigoare in dimineata zilei de vineri.

Alte burse importante, inclusiv din Statele Unite si Marea Britanie au transmis ca nu intentioneaza sa urmeze acest exemplu.

De altfel, au aparut diferente si intre cele patru tari: toate au aplicat restrictii privind diverse titluri, dar regulile din Franta si Belgia nu par sa acopere si instrumentele derivate, care sunt incluse in interdictia spaniola.

Initiatorii masurii au declarat ca urmaresc sa "restranga beneficiile care pot fi obtinute prin raspandirea de zvonuri false".

Actiunile Societe Generale, una dintre cele mai afectate companii in aceasta saptamana, au crescut vineri cu 0,1%. Insa si banci din tari unde nu opereaza interdictia short selling au avut evolutii pozitive, ca Barclays si Royal Bank of Scotland, din Marea Britanie sau Deutsche Bank si Commerzbank, din Germania.

Experienta din 2008, ultima data cand vanzarea in lipsa a fost interzisa in Europa, dupa prabusirea Lehman Brothers, arata ca astfel de masuri au impact doar pe termen scurt, mai scrie Financial Times.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația din zona euro – TradeVille
Inflația din zona euro – TradeVille
Cifra De Afaceri Din Industrie Se Majorează La finalul primelor 2 luni ale anului curent, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 5.4% fata de aceeași perioada a anului anterior, datorita...
Dividendele din BET – peste 13 mld. RON – TradeVille
Dividendele din BET – peste 13 mld. RON – TradeVille
Dividendele Din BET – Peste 13 Mld. RON Companiile din structura indicelui bursier BET, care au anunțat pana acum propunerile de dividende, vor sa distribuie cumulat acționarilor dividende in...
#bursa, #bursa cadere, #prabusire bursa, #piata capital, #tranzactie short selling , #stiri Societe Generale