Deficitul comercial da fiori dolarului

Miercuri, 13 Iulie 2005, ora 00:05
1396 citiri

Dolarul american a cunoscut ieri o scadere abrupta, ajungand la cea mai mica valoare din ultimele trei saptamani in raport cu moneda unica europeana pe pietele valutare internationale. Caderea monedei americane s-a produs pe fondul temerii ca deficitul comercial al Statelor Unite, ce va fi facut public astazi, ar putea sa fi inregistrat o crestere puternica in luna mai.

Dolarul a pierdut 2,5 procente fata de valoarea maxima de 1,1866 $ atinsa la data de 5 iulie, dupa ce in trimestrul al doilea al anului a avut cele mai bune trei luni din 2001 si pana acum.

Ieri la ora 12:00 GMT, un euro valora 1,2159 $, in crestere cu 1,26% fata de valoarea de 1,2007 $ inregistrata luni la aceeasi ora. Dolarul scazuse si fata de moneda japoneza, valorand doar 111,12 yeni.

Potrivit previziunilor Dresdner Kleinworth Wasserstein, cursul euro ar putea ajnge la 1,24 dolari pana la 30 septembrie.

Deficitul comercial mare al SUA a determinat si scaderea cu 30 de procente a dolarului intre anii 2001 si 2004, insa cresterea ratei dobanzii de referinta a Fed a reusit sa opreasca fenomenul atunci.

Cresterea dobanzii a devenit intre timp previzibila si nu mai are un efect atat de mare, iar o noua crestere a deficitului comercial american ar putea arunca in aer cursul euro/dolar. Combinat cu o inflatie mica anuntata maine de catre Departamentul Muncii, deficitul comercial ar putea face ravagii.

Temerile pietei au fost alimentate de datele publicate luni cu privire la excedentul comercial al Chinei, aflat intr-o crestere puternica. A"Excedentul comercial al Chinei a fost mult mai mare decat se astepta, iar investitorii cred ca deficitul SUA ar putea fi si el mai mare decat previziunileA" spune Niels Christensen, de la Societe Generale din Paris. China are o pondere extrem de insemnata in totalul importurilor americane. Din totalul de 163,4 miliarde de dolari al importurilor SUA, 18,1 miliarde (11%) reprezinta produse chinezesti.

In luna aprilie, 58% din cresterea de deficit a Statelor Unite a fost data de cresterea deficitului in relatia comerciala cu China. In aceste conditii, este normal ca o crestere a excedentului chinez sa ii ingrijoreze pe americani, aceasta putand-se traduce intr-o crestere a deficitului american. Un raport publicat luni de guvernul Chinei a relevat un excedent comercial de 9,7 miliarde de dolari in relatia cu Statele Unite, o cifra mai mare decat se previzionase.

Analistii economici chestionati de Reuters se asteapta ca deficitul comercial pe luna mai sa fie de 57 miliarde de dolari, dupa ce acesta a atins cifra record de 60,1 miliarde de dolari in luna februarie.

Caderea monedei americane s-a accentuat dupa ce cursul euro/dolar a trecut peste pragurile de 1,2080 si 1,2110, spune Steven Chang, de la State Street Bank din Hong Kong. De obicei, investitorii plaseaza instructiuni de vanzare sau cumparare pentru a limita pierderile atunci cand cursul merge intr-o directie nedorita, iar aceasta a scazut pretul dolarului si mai mult. Potrivit lui Tom Fitzpatrick, de la Citigroup New York, euro ar putea creste cel putin pana la 1,2220 $.

Declaratiile lui Nicholas Garganas, membru in Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) au contribuit si ele la aprecierea euro. El a afirmat ca preturile mari de pe piata petrolului ar putea forta BCE sa creasca estimarile privind inflatia la o valoare mai mare de 2%. O inflatie mai mare ar putea sa nu mai impinga Banca Centrala Europeana la reducerea ratei dobanzii de referinta de la 2%, valoare la care a ramas de mai bine de doi ani.

Un factor in plus pentru cresterea monedei europene este, potrivit unor surse din piata, hotararea unei banci centrale din Orientul Mijlociu de a-si preschimba o parte din rezerva valutara in euro.

Exista si optimisti in ceea ce priveste evolutia dolarului, acestia asteptandu-se la cifre bune din partea economiei americane. A"Combinatia intre deficitul comercial al SUA, indicele preturilor de consum si vanzarile cu amanuntul, credem noi, va restabili pozitia buna a dolaruluiA", afirma Steve Pearson, strateg monetar la HBOS.

Autor: Marius Pandele

Averea

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...