Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bursa incheie sub semnul calmului prima saptamana de tranzactionare din 2006

Bursa incheie sub semnul calmului prima saptamana de tranzactionare din 2006
Ultima sedinta a saptamanii a fost una extrem de linistita, in care nu s-au impus nici cumparatorii, nici vanzatorii intr-o maniera care sa dea un trend pietei. Actiunile lichide au avut oscilatii mici la nivelul cotatiilor si, de asemenea, volume reduse de tranzactionare.In ultimele doua sedinte piata s-a mai stabilizat, insa astazi lichiditatea a fost cu mult mai redusa fata de sedinta precedenta. Pe pietele bursiere din regiune se constata evolutii similare, cu toate ca acolo primele sedinte ale acestui an nu au adus aceleasi cresteri ca la noi. Rulajul total a depasit cu putin 24 milioane RON, iar dintre indicii bursieri singurul care a crescut este BET-C, pentru a treia zi consecutiv stabilind un nou maxim istoric.
Petrom Bucuresti (SNP) a fost si azi cel mai tranzactionat emitent de la prima categorie, insa cu un volum slab fata de ultimele zile, de circa 5,7 milioane actiuni. Cursul SNP a oscilat intr-un interval liniar, fara tendinta si s-a mentinut peste palierul de 0,5 RON. La jumatatea sedintei SNP a avut un moment de crestere, cand a atins maximul de 0,52 RON, revenind insa rapid, pentru a inchide la 0,51 RON (-1%). Astfel, fata de finalul anului 2005, SNP inregistreaza o crestere de 6,9%.

Una dintre putinele societati de la prima categorie cu o performanta buna in sedinta bursiera de astazi este BRD A- Groupe Societe Generale (BRD). Dupa corectia negativa de ieri, cursul BRD a crescut azi chiar de la deschidere, a atims un maxim de 14,9 RON si a ramas acolo pana la final, inregistrand asadar o apreciere de 1,4%. Lichiditatea este insa un aspect la care BRD nu a avut aceleasi performante, pe piata principala nu s-au tranzactionat astazi mai mult de 30000 actiuni, in valoare de 445 mii RON.

Punand in balanta atat lichiditatea cat si cresterea cursului, una dintre cele mai bune prestatii le-a avut astazi Biofarm Bucuresti (BIO). Cu un volum de peste 1,3 milioane actiuni tranzactionate, BIO a evoluat inca de la inceput pe o panta ascendenta, ce a culminat la maximul de 0,5550 RON (+3,7%). Prima sedinta din an a fost asemanatoare, dupa care au urmat cateva zile de stagnare pana astazi; fata de finalul anului trecut titlurile BIO inregistreaza astfel o crestere de 8,8%.

Nici macar titlurile SIF nu au impulsionat astazi investitorii. Nu au mai avut aceeasi lichiditate buna si nici aceleasi oscilatii de pret. Dupa cum s-a impus in ultima perioada, cel mai tranzactionat a fost SIF Transilvania (SIF3), cu un rulaj de 4,2 milioane RON. Cu exceptia catorva momente in care cumparatorii si, pe urma, vanzatorii au exercitat o presiune mai mare, SIF3 a evoluat linistit, in jurul valorii de 2,3200 RON, unde a si inchis sedinta, in scadere cu 0,4%. Cu o crestere de 10,5% fata de finalul anului trecut, SIF3 ocupa prima pozitie la nivelul preformantei, in sectorul sau.

In segmentul de piata Rasdaq sesizam o lichiditate mai buna decat de obicei, un rulaj de 2,85 milioane RON. Acesta se datoreaza insa in mare parte unei tranzactii mari cu actiuni Alcom Zalau (ALCO), in valoare de 1,9 milioane RON, prin care s-au transferat circa 1,47 milioane actiuni la pretul de 1,3 RON/actiune. De la prima categorie se detaseaza Electromagnetica Bucuresti (ELMA), cu un rulaj de 296 mii RON, de asemenea datorat unei tranzactii mai mari. Cursul a scazut direct de la deschidere si nu a reusit sa treaca de 0,5 RON, iar ultima tranzactie a fost efectuata la un pret de 0,4960 RON/actiune (-8,1%).

SSIF Prime Transaction SAArticole despre Bursa in presa zilei de 7 Ianuarie 2006

Titlurile financiare castiga teren in tranzactiile bursiere
Prima saptamana bursiera a readus titlurile financiare listate la Bursa de Valori Bucuresti in atentia cumparatorilor, pe fondul unei usoare erodari a preturilor reflectata de scaderea indicelui BET cu 0,08%, dar si de cresterea BET-C cu 0,16%. In paralel, in sectorul petrolier s-au acumulat ordine de vanzare, pe o piata mai calma, dupa debutul furtunos din primele zile de tranzactionare ale anului 2006.
Cititi articolul in Averea

Actionarii Asirom au decis delistarea
Actionarii majoritari ai Asirom au propus joi delistarea titlurilor companiei de asigurari de pe piata Rasdaq si au mandatat membrii consiliului de administratie sa se ocupe de detaliile viitoarei majorari de capital, a informat ieri Mediafax citand reprezentanti ai actionarilor. Potrivit Mediafax, decizia de scoatere a titlurilor din piata de capital a fost contestata de reprezentantii actionarilor minoritari, fondurile americane de investitii Broadhurst Investments Limited, care detine 15,24% si QVT Fund cu o participatie de 10,77%.
Cititi articolul in Averea

Listarea titlurilor de stat la Bursa ramane in stand-by
Ministerul Finantelor a anuntat, in calendarul emisiunilor de titluri de stat pentru anul 2006, o suma totala a imprumuturilor de pe piata interna de 4,15 miliarde de lei noi. Listarea titlurilor de stat insa nu a fost adusa in discutie nici de aceasta data, desi reprezentanti Bursei de Valori Bucuresti (BVB) se asteptau sa fie facuta macar o referire. Proiectul listarii titlurilor de stat la Bursa pare sa fi ramas in acelasi stadiu al asteptarii resemnate.
Cititi articolul in Curentul

SIF Oltenia a vandut 10% din Sicomed
SIF Oltenia a vandut actiuni Sicomed Bucuresti in valoare de 58,1 milioane lei (16 milioane de euro, la cursul zilei), reprezentand 10,17% din capitalul social, companiei Zentiva in cadrul ofertei publice de cumparare initiate de producatorul ceh de medicamente, se arata intr-un comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti.
Cititi articolul in Romania Libera

Bursa continua sa scada
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a intrat ieri in a doua zi de scadere, dupa ce in primele doua zile de tranzactionare din noul an inregistrase cresteri generalizate. Singurul indice bursier care a fost in crestere (modesta, de numai 0,16%) a fost indicele compozit BET-C, care evidentiaza evolutia preturilor tuturor actiunilor cotate. Indicele BET, care reflecta tendinta preturilor tuturor actiunilor cotate, a scazut cu 0,08% comparativ cu sedinta de tranzactionare din ziua precedenta.
Cititi articolul in Romania Libera

Actionarii Asirom se cearta, iar compania este delistata de pe piata Rasdaq
Actionarii Asirom au decis, ieri, delistarea companiei de pe piata Rasdaq si au respins aplicarea votului cumulativ pentru numirea administratorilor, au declarat reprezentantii actionarilor, citati de Mediafax. Ambele decizii au fost puternic contestate de actionarii minoritari, respectiv Broadhurst Investments Limited, care detine 15,24% si QVT Fund cu o participatie de 10,77%, initiatorul solicitarii aplicarii votului cumulativ.
Cititi articolul in GardianulInvestmania.ro - Primesti 10.000 vRON si inveti sa investesti pe Bursa !

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 679 ori