Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR, standarde noi de contabilitate pana la sfarsitul anului

BNR, standarde noi de contabilitate pana la sfarsitul anului

Banca Nationala a Romaniei are in vedere trecerea la standardele internationale de contabilitate, IFRS, pana la finele anului, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Avem in vedere trecerea la standardele internationale de contabilitate pana la sfasitul anului. Trecerea la IFRS va ajuta bancile", a afirmat Isarescu.

Membrii din conducerile executive ale BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen, ING Bank Romania, Banca Transilvania (BT) si UniCredit Tiriac Bank au declarat in februarie pentru MEDIAFAX ca doresc adoptarea standardelor IFRS (International Financial Reporting Standards), intrucat arata mai fidel situatia financiara a bancilor.


Standardele IFRS sunt foarte utilizate la nivel international, fiind aplicate in Europa, Statele Unite si Asia, iar agentiile de rating, investitorii, actionarii si fondurile de investitii analizeaza situatiile contabile ale companiilor potrivit acestor standarde. 


Principala deosebire intre IFRS si RAS, din punctul de vedere al sistemului bancar, se regaseste pe segmentul provizioanelor, iar daca in standardele romanesti nu exista o prevedere expresa, atunci se aplica normele internationale.


Indicatorii financiari si de capital ai bancilor calculati potrivit standardelor internationale de raportare financiara difera cu cel putin +/- 5% fata de cei stabiliti utilizand standardele de contabilitate romanesti, potrivit unui studiu prezentat in luna noiembrie a anului trecut de compania de audit si consultanta KPMG Romania.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1525 ori