Bancile, interesate sa finanteze constructia reactoarelor 3 si 4

Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 13:27
2111 citiri
Bancile, interesate sa finanteze constructia reactoarelor 3 si 4

Bancile se uita cu mare interes la proiectul constructiei reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala nuclear-electrica de la Cernavoda si cu certitudine sunt interesate sa il finanteze, a declarat, vineri, Ribiana Crasan, director in cadrul BRD-Societe Generale. 

"Noi am finantat si reactorul 2", a spus Crasan, intr-o dezbatere pe tema informarii parlamentarilor europeni cu privire la constructia unitatilor nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda, informeaza Mediafax.


Secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban, prezent la dezbatere, a afirmat ca, in luna decembrie, o delegatie a europarlamentarilor va efectua o vizita de informare la Cernavoda.


"Totul se va finaliza cu o vizita in decembrie la centrala de la Cernavoda, pentru informarea parlamentarilor europeni", a spus Serban.


La randul sau, directorul general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan, a afirmat ca, deocamdata, statul isi pastreaza participatia de 51% pe care o are in compania care va construi unitatile 3 si 4.


"Nu pot confirma sau infirma valoarea de patru miliarde de euro a acestui proiect, abia dupa 18 luni vom sti exact", a spus Budulan.


Potrivit datelor Nuclearelectrica, constructile civile la unitatile 3 si 4, pe baza tehnologiei CANDU, se afla intr-un stadiu avansat, respectiv 52% la reactorul 3 si 30% reactorul 4.


Valoarea totala a proiectului este estimata la patru miliarde de euro, din care statul, prin Nuclearelectrica, ar trebui sa finanteze 51%.


Budulan a afirmat ca firmele AECL si Ansaldo vor colabora la constructia celor doua reactoare. El a precizat ca principalul atuu al Romaniei este ca poate sa isi asigure sursele de combustibil nuclear pentru unitatile de productie a electricitatii.


De asemenea, Serban a adaugat ca, deocamdata, statul nu are in vedere sa renunte la participatia de 51% in proiect si ca exista bani pentru primii doi ani de dezvoltare a proiectului.


"Nu renuntam inca la 51%. Probabil ca va fi o problema pentru 2011-2012. Pentru primii doi ani nu este problema de bani", a spus Serban.


Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a afirmat in septembrie, ca, dupa finalizarea discutiilor privind proiectul de buget pentru anul 2010, se va decide daca statul roman are sau nu fondurile necesare pentru sustinerea participatiei de 51% in proiectul reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda.

 

#banci, #finantare, #reactoare, #unitati , #stiri Societe Generale