"Anul 2011 va fi unul al fuziunilor si achizitiilor"

Miercuri, 01 Decembrie 2010, ora 01:21
1083 citiri
"Anul 2011 va fi unul al fuziunilor si achizitiilor"

Marile companii europene vor intra in 2011 cu lichiditati de aproape 700 de miliarde de dolari, ceea ce va amplifica presiunile asupra directorilor sa faca achizitii, sa majoreze dividendele si sa rascumpere actiuni, transmite Bloomberg, citat de Mediafax. 

La sfarsitul lunii septembrie, 466 de mari companii europene aveau detineri totale de lichiditati de 691 miliarde de dolari, cu 16% mai mult fata de sfarsitul anului 2007, anul declansarii crizei financiare, potrivit datelor Bloomberg.

Nestle, care nu a raportat datele pentru trimestrul al treilea, detine 30 de miliarde de dolari. Cele mai mari companii europene au restrans achizitiile si dividendele in acest an, intrucat criza datoriilor suverane a pus in pericol cresterea veniturilor si profiturilor.

Actionarii vor dori insa ca fondurile sa fie investite in 2011, pentru a stimula castigurile pe piata de capital care vor inregistra, in acest an, cea mai redusa crestere din ultimul deceniu.

"Anul 2011 va fi unul al fuziunilor si achizitiilor, precum si al rascumpararii de actiuni si al dividendelor", a declarat Claudia Panseri, sefa departamentului strategie in domeniul pietei de capital la Societe Generale.

Total, Siemens si Daimler sunt intre 12 companii care detin fiecare lichiditati de peste 10 miliarde de dolari, comparativ cu numai cinci companii in 2007.

Nestle, cea mai valoroasa companie din Europa, cu o capitalizare de piata de 193 miliarde de franci elvetieni (193 miliarde dolari), se afla pe primul loc, cu 30 de miliarde, dupa finalizarea vanzarii, pentru 28,3 miliarde de dolari, a participatiei majoritare detinute la compania Alcon.

Companiile din vestul Europei au anuntat in acest an 4.374 achizitii, 83 dintre ele de cel putin un miliard de dolari.

Companiile americane au realizat 7.078 achizitii, 135 de peste un miliard de dolari. Valoarea totala a achizitiilor din acest an a fost de 427 miliarde dolari in Europa si 616 miliarde dolari in SUA. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#companii, #fuziuni, #achizitii, #lichiditati , #stiri Societe Generale