Ancheta in Franta pentru zvonurile care au afectat cotatia Societe Generale

Duminica, 14 August 2011, ora 13:07
1358 citiri
Ancheta in Franta pentru zvonurile care au afectat cotatia Societe Generale

Autoritatea de reglementare a bursei din Franta va deschide o investigatie in privinta speculatiilor care au cauzat, saptamana trecuta, scaderea puternica a actiunilor grupului bancar Societe Generale, a anuntat presedintele institutiei, Jean-Pierre Jouyet, citat de Bloomberg.

Actiunile Societe Generale, a doua mare banca franceza, cu operatiuni si in Romania, au inregistrat la 10 august un declin de pana la 21% si au inchis in scadere cu 15%, ca urmare a speculatiilor pe pietele financiare ca Franta si-ar putea pierde ratingul "AAA".

"Investigam zvonurile nefondate care au lovit cotatiile actiunilor saptamana trecuta.

Pot sa va spun ca secretarul general al autoritatii pentru burse a deschis o ancheta asupra speculatiilor care au afectat Societe Generale", a afirmat Jouyet intr-un interviu pentru postul de radio RTL.

Franta, Italia, Spania si Belgia au interzis tranzactiile de tip "short-selling" cu actiuni financiare incepand de vineri, 12 august. Interdictia are ca scop stabilizarea burselor si reducerea volatilitatii unor titluri.

Intr-o tranzactie "short-selling", un trader vinde actiuni luate cu imprumut sperand ca valoarea acestora va scadea inainte sa fie nevoit sa cumpere pentru a le returna.

Diferenta de pret reprezinta profitul acestuia.

Criticii afirma ca astfel de practici incurajeaza speculatiile si coboara pretul actiunilor, determinand o panica ce se alimenteaza singura, in timp ce sustinatorii considera ca pastreaza corectitudinea si mentine lichiditatea.

#ancheta, #franta, #societe generale , #stiri Societe Generale