Analistii pun la indoiala testele de stres UE

Luni, 18 Iulie 2011, ora 12:04
1040 citiri
Analistii pun la indoiala testele de stres UE

Bancile Europene ar putea avea nevoie de un capital aditional de 80 de miliarde de euro, intrucat testele de stres nu au reusit sa domoleasca incertitudinea investitorilor.  Acestia sunt ingrijorati de o posibila intrare a Greciei in criza si pun la indoiala capacitatea tarilor din zona euro de a-si plati datoriile catre creditori, potrivit Bloomberg.

Cele opt banci care au picat testele de stres aplicate in 15 iulie pe 90 de banci aveau un deficit de 2,5 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Autoritatea Bancara Europeana in acel moment.

Mai mult, cel putin 20 de banci au nevoie de o consolidare a capitalului, spun analistii JPMorgan Cazenove intr-un raport publicat imediat dupa lansarea rezultatelor.

"Testele efectuate de Autoritatea Bancara Europeana (EBA) nu sunt deloc bune", sustine Hank Calenti, reprezentant al Societe Generale Londra, intr-un interviu telefonic acordat Bloomberg.

"Ar trebui sa fie testata capacitatea zonei euro de a-si sustine bancile", adauga acesta.

Dirk Hoffmann-Becking, analist la Sanford C. Bernstein este de parere ca sistemele europene de teste de stres pentru banci nu au cum sa ofere un sentiment de siguranta pe piata, in conditiile in care criza datoriilor din tarile suverane europene reprezinta principala grija a investitorilor.

#teste stres, # teste ue, # banci, # ue, # datorii , #stiri Societe Generale