Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Societe Generale taie dividende si bonusuri din cauza crizei euro

Societe Generale taie dividende si bonusuri din cauza crizei euro


Grupul Societe Generale, din care face parte si Banca Romana pentru Dezvoltare, a anuntat micsoarea platilor catre investitori si reducerea bonusurilor, pentru a pastra capitalul necesar trecerii testului de stres.

Grupul francez a facut reduceri insemnate ale platilor pentru a-si mentine capitalul afectat de criza din zona euro si de loviturile primite de la reducerea valorii obligatiunilor guvernamentale din Grecia. Banca sustine ca prin aceste masuri trebuie sa stranga un capital de 3,3 miliarde de dolari, potrivit The Guardian.

CEO-ul Societe Generale, Frederic Oudea spune ca "a acordat prioritate intaririi capitalului operational al grupului", conform cererilor impuse de Autoritate Bancara Europeana. In acest sens, banca vinde active, reduce riscurile si taie din costuri.

"Lucram la adaptarea capitalului operational, cel mai afectat de criza, fiind atenti in principal la controlul costurilor, mai ales prin realinierea structurii operationale, care a inregistrat un declin considerabil", a spus Frederick Oudea.

"Am inceput sa reducem din bilant prin limitarea nevoilor diviziei corporate si de investitii, cedand o cantitate importanta de active la un pret scazut", a mai adaugat executivul.

Societe Generale (SocGen) este o banca franceza cu sediul la Paris, infiintata in anul 1864, si este una dintre cele mai vechi si prestigioase institutii financiare din Europa. La inceputul anului 2008, banca avea 122.000 de angajati si era prezenta in 77 de tari.

Din 1999 este prezenta si pe piata bancara din Romania, prin achizita BRD, pentru 150 de milioane de dolari. Totodata, in 2009, Societe Generale Assset Management (SGAM) a achizitionat 30% din actiunile operatorului de servicii medicale private MedLife pentru suma de 20 de milioane de euro.

BRD ocupa pozitia secunda pe piata bancara din Romania, dupa Banca Comerciala Romana, detinuta de grupul austriac Erste.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 954 ori