Exista cladiri sigure in cazul unui seism?

Joi, 17 August 2006, ora 05:23
1115 citiri

Chiar si cele mai noi cladiri din Los Angeles, realizate in conformitate cu cele mai draconice de securitate seismica vor fi grav avariate sau chiar distruse in cazul producerii unui cutremur puternic pe falia San Andreas, conform rezultatelor unui studiu publicat de Institutul Tehnologic din California (Caltech).Pentru a testa rezistenta cladirilor, cercetatorii de la institut au elaborat un model de simulare a unui seism puternic. Ei au luat in calcul directiile de propagare a undelor si rezistenta in fata acestora a doua tipuri de constructii cu cate 18 etaje, ridicate in conformitate cu normele seismice din 1982 si respectiv cu normele drastice impuse in 1997.

Mai exact, acest studiu a vrut sa scoata in evidenta consecintele unui cutremur cu magnitudinea de 7,9 grade, produs in urma unei rupturi previzibile a partii de sud a faliei californiene San Andreas.

Unitatea de referinta a acestui studiu este gradul de glisare sau alunecare maxima a cladirilor in raportul cu planul solului. Daca la o glisare de 10% distrugerea totala a cladirii este probabila, in cazul unei glisari de doar 2,5% cladirea este afectata sever, daramaturile rezultate fiind suficiente pentru a pune in pericol viata ocupantilor sai, desi constructia ramane in picioare.

Mai mult, conform testelor, in eventualitatea producerii unui seism cu magnitudinea de 7,9, indicele de glisare pentru cladirile ridicate conform normelor in vigoare in 1982 depaseste 10% ceea ce ar insemna o adevarata catastrofa in cartierele bogate din estul orasului Los Angeles, in zonele rezidentiale San Fernando, Beverly Hills si Santa Monica.

Pe de alta parte, oamenii de stiinta sustin ca "rezultatele acestei simulari sunt mai bune pentru cladirile construite dupa normele seismice din 1997". Cu toate acestea, ei au avertizat ca in cazul zonei rezidentiale San Fernando indicele de glisare depaseste 10% in ambele cazuri.

Banii Nostri