Facebook, mai valoroasa decat Pepsi sau Citigroup

Vineri, 10 Februarie 2012, ora 18:20
1808 citiri
Facebook, mai valoroasa decat Pepsi sau Citigroup
Valoarea Facebook a depasit 100 miliarde dolari

Actiunile Facebook tranzactionate pe pietele private au crescut cu 10% fata lansarea ofertei publice initiale, compania devenind, astfel, mai valoroasa decat Pepsi sau Citigroup.

Valoarea companiei va depasi 100 de miliarde de dolari, conform SharesPost, compania care a gestionat licitarea a 150.000 de actiuni din pachetul comun clasa B al Facebook, relateaza Bloomberg.

Actiunile s-au vandut la un pret de 44 de dolari, comparativ cu 40 de dolari, cat costau la data de 2 februarie, conform declaratiilor venite de pe piata de capital.

Acest lucru inseamna ca Facebook are o valoare de 102,6 miliarde de dolari, daca luam in calcul numarul estimativ de actiuni al companiei, de 2,33 miliarde. Odata cu depasirea acestui prag, compania devine mai valoroasa decat PepsiCo, celebrul producator de sucuri care are o istorie de peste un secol, sau decat Citigroup, a treia cea mai mare banca dupa active din SUA.

Facebook a lansat, saptamana trecuta, o oferta publica initiala de cinci miliarde de dolari, iar Mark Zuckerberg, CEO al companiei, are in vedere o vanzare care sa mentina valoarea companiei intre 75 si 100 de miliarde de dolari.

"Siguranta investitiilor pe termen lung la astfel de preturi este destul de precara", a declarat Erik Gordon, profesor la o scoala de business din Universitatea Michigan. "Pentru ca actiunile sa fie mai scumpe decat acum, ar trebui ca Facebook sa fie un Google si jumatate", pe termen lung, dupa cum a mai spus acesta.

La 100 miliarde de dolari, Facebook are o valoare de 26,9 ori mai mare decat vanzarile pe ultimele 12 luni, si de doua ori mai mare decat cea a Google din momentul in care compania s-a lansat pe bursa, in 2004. Valoarea Google a crescut de opt ori de la oferta initiala, apropiindu-se de 200 miliarde de dolari.

Veniturile Facebook au crescut cu 88% anul trecut, pana la 3,71 miliarde de dolari, in timp ce veniturile nete au crescut cu aproape doua treimi, pana la 1 miliard de dolari.

Structura actiunilor

Evaluarea bazata pe tranzactiile de pe pietele private se poate schimba in functie de numarul real de actiuni, ce va fi aflat dupa oferta publica initiala. La 31 decembrie, Facebook avea 117,1 milioane de actiuni clasa A si 1,76 miliarde de actiuni clasa B. De asemenea, exista si aproximativ 379 de milioane de unitati de actiuni restrictionate si 259 de milioane de actiuni programate pentru a fi emise daca sunt epuizate actiunile din clasele A si B.

#Facebook listare Bursa, #actiuni facebook pret, #facebook piata capital, #mark zuckerberg, #top companii mari , #Retele sociale