Prigoana: cu bani care pleaca din Romania, alte tari isi fac bugetul

Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 00:52
3400 citiri
Prigoana: cu bani care pleaca din Romania, alte tari isi fac bugetul

"Prin lege, s-a dat petrolul la o firma de stat austriaca, telefonia la o firma de stat greceasca, canalizarea si apa la o firma de stat frantuzeasca. Cu bani care pleaca din Romania, alte tari isi fac bugetul consolidat. Aici este neregula pe care o vad. Puteam noi sa facem companii de stat si sa le trimitem sa ia energia, gazele de la altii, sa ne facem noi bugetul consolidat din venituri din alte tari" a declarat deputatul PD-L, Silviu Prigoana, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.

Cum gandesc statele mari problema deficitelor bugetelor de pensii?

E si o problema de natalitate pana la urma.

Am avut o explozie de sanatate, speranta de viata a crescut peste tot in lume si toate statele incearca sa ia masuri cu marirea varstei de pensionare.

Daca ati sesizat, zilele acestea, in Franta, au fost miscari puternice din cauza Legii pensiilor.

Comunitatea Europeana, cand va exista cu adevarat ca entitate, va avea acelasi nivel de pensii si acelasi barem de pensionare.

Cum ar trebui sa gandeasca un tanar de 25 de ani pentru a fi sigur ca peste ani va beneficia de pensie?

Acum el are la indemana mai multe instrumente. Exista trei piloni de pensii, in momentul de fata.

Daca intr-adevar gandeste in perspectiva, ia ofertele de pe piata si incearca sa isi puna in siguranta batranetea prin pilonii de pensii existenti pe piata.

In afara de acestia, care sunt coordonati de legiuitorul roman, exista si alte sisteme de pensii externe, straine.

Oferta este foarte larga, dar problema unui tanar in ziua de astazi este mai degraba locul de munca.

Degeaba te gandesti la pensie, daca n-ai venituri sa contribui la diverse bugete de pensii.

Este sistemul de pensii de stat in faliment, dar este tinut in viata prin imprumuturi de la FMI, UE?

Din datele pe care le-am avut la Comisia de munca, adevarul este cu totul altul. In primul rand, un fond de pensii de stat este cel mai sigur fond care exista pe Planeta, in momentul de fata.

Este garantat de stat si este intretinut din contributii. S-au vehiculat tot felul de sume lipsa, dar datele arata cu totul altfel.

Tot timpul au existat suplimentari de la bugetele consolidate spre bugetele de pensii. Atat timp cat statul face colectari, bugetul de pensii va avea un cuantum indestulator pentru toti pensionarii contributori la bugetul de stat.

Problema va fi la bugetele de pensii private, cum s-a intamplat la AIG.

Bugetul de stat este garantat, cand discutam despre pensii private, vorbim de o chestie gingasa, acolo e economie de piata. Daca functioneaza piata, functioneaza si bugetul.

Ce parere aveti despre varsta de pensionare?

Din punctul meu de vedere, nu pot fi egalitati intre femei si barbati, pentru ca barbatii nu nasc. Barbatul intretine femeia si un intretinator de familie are si exercitiul de a-si permite sa mearga la munca pana la 65 de ani.

O femeie nu trebuie sa munceasca mai mult de 60 de ani. Presedintele a propus 63 de ani.

Nu sunt contributori si trebuie sa prelungesti varsta la care pensionezi un cetatean.

Cu cat intra mai tarziu in sistem, cu atat iti trebuie mai putini bani din fonduri ca sa platesti respectiva pensie.

Cat timp va dura pana cand noua Lege a pensiilor va reechilibra sistemul de pensii?

Abia s-a discutat de rectificare bugetara. Sunt doua proiecte de rectificare bugetara care au ajuns la Comisia de munca si in amandoua proiecte, cifrele sunt altele.

Ce am citit noi in presa nu se potriveste cu ce e in tabele. Bugetul consolidat de stat si bugetul de asigurari sociale si pensii sunt doua bugete distincte care se echilibreaza unul pe altul.

Daca nu exista bani la pensii, se iau de la bugetul consolidat de stat si se rectifica bugetele, se ia dintr-o parte si se da in alta, dar sumele transferate sunt mai mici decat cele vehiculate in presa.

Cand motoarele economiei, cum se promite, vor demara in tromba, fiind un numar mare de contributori, nu va mai fi problema de echilibrat bugete.

Asta e rolul statului pana la urma: sa vegheze ca bugetele sa fie echilibrate.

Trebuie tinut cont si de faptul ca Romania, cu toate datoriile pe care le are in momentul de fata, este pe ultimul loc in clasamentul datoriilor din Comunitatea Europeana. Sunt tari cu tragedii in bugete.

Nu e corect ce ni se intampla, dar probabil asta e pretul integrarii in Uniunea Europeana.

Prin lege, s-a dat petrolul la o firma de stat austriaca, telefonia la o firma de stat greceasca, canalizarea si apa la o firma de stat frantuzeasca. Cu bani care pleaca din Romania, alte tari isi fac bugetul consolidat.

Aici este neregula pe care o vad. Puteam noi sa facem companii de stat si sa le trimitem sa ia energia, gazele de la altii, sa ne facem noi bugetul consolidat din venituri din alte tari.

#buget, #energie, #legea, #pensii, #pensiilor, #prigoana , #stiri Silviu Prigoana