Prigoana: 50.000 de locuinte isi asteapta clientii. Nu-i intrevad in urmatorii 10 ani

Vineri, 30 Iulie 2010, ora 00:26
5358 citiri
Prigoana: 50.000 de locuinte isi asteapta clientii. Nu-i intrevad in urmatorii 10 ani

"Toata Romania este de vanzare, in momentul de fata. Poti sa cumperi ce vrei si ce nu vrei. Exista 50.000 de locuinte terminate sau in faza terminala care isi asteapta clientii si care nu mai vin. Sunt multe blocuri in faza terminala si isi asteapta eventualii cumparatori, pe care insa nu-i intrevad in urmatorii 10 ani", a declarat omul de afaceri Silviu Prigoana, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. 

Cat de mari au fost corectiile de preturi la terenuri in prima jumatate a anului?

E incredibil ca intr-o tara saraca ca Romania, unde exista un salariu mediu spre 300 de euro sa vorbim de un metru patrat cat salariul unui miner fruntas. Pretul pe teren este reglat de piata, in general. La noi, piata a fost umflata artificial.

Am vazut preturi de 6.000 euro/mp in centrul Bucurestiului sau teren agricol vandut la 150-200 euro/mp, pe centurile oraselor.

Se cereau si se plateau preturi exorbitante, dar banii nu erau munciti de patronii care achizitionau terenul, erau banii bancilor. Si daca omul nu a muncit pentru bani, i-a dat cu mare usurinta, crezand ca transfera riscul pe banca, dar nu a fost asa.

Pretul mediu intravilan in orice municipiu nu are voie sa depaseasca 15-18 euro/mp. Acesta va fi pretul la un moment dat.

Se fac tranzactii acum pe piata terenurilor?

Acum se fac tranzactii sporadic, lucruri care au ramas agatate din anii trecuti. Daca o mare companie a facut un business in Romania, sa cumpere un teren si investitia s-a aprobat acum doi ani, aceasta functioneaza. Fata de numarul de tranzactii care erau acum 3-4 ani, in momentul de fata a inghetat tot.

Toata Romania este de vanzare, in momentul de fata. Poti sa cumperi ce vrei si ce nu vrei.

Exista 50.000 de locuinte terminate sau in faza terminala care isi asteapta clientii care nu mai vin.

Sunt multe blocuri in faza terminal si isi asteapta eventualii cumparatori, pe care insa nu-i intrevad in urmatorii 10 ani.

Este o perioada buna pentru achizitii de terenuri?

Exista tranzactii sporadice. Daca vorbim despre o companie multinationala, care a cuprins in bugetul multi-anual de acum 5 ani investitii in diverse zone ale Romaniei si au negociat deja, putem spune ca se mai intampla tranzactii, dar cu preturile ajustate.

Piata terenurilor din Romania a fost o piata speculativa, similara cu piata bursiera din SUA. 90% dintre cei de pe piata imobiliara nu stiau in ce se baga, au facut o greseala: si-au pus in garantie proprietatile in care locuiau. Au pus apartamentul gaj si au cumparat un teren pe care sa-l vanda peste cateva luni si sa scoata profit.

E foarte trist pentru ca multe familii din Romania o sa-si piarda locuintele. Bancile nu glumesc, cand o sa intre in perioada de executari silite, o sa execute cu siguranta.

Ce vor face bancile?

Am citit niste rapoarte facute de specialisti in finante care spuneau ca la anul 1 milion de cetateni ai Romaniei care au credite bancare vor fi in imposibilitate de plata.

Pana in momentul de fata, bancile nu au executat "la greu", mergand pe proceduri de rescadentare. Banca nu a venit a doua zi sa spuna "n-ai platit trei rate, la revedere".

Sunt si cazuri in care exista obiective gajate la banci si sunt clienti care stau la rand, asteptand ca acestea sa fie executate. Acum, banca avand din ce in ce mai multi clienti care nu ramburseaza creditele, incepe o anumita procedura interna.

Fie clientul este chemat la o renegociere, fie i se ofera o perioada de gratie. Si bancile sunt constiente ca s-ar putea sa nu mai recupereze nimic.

Valorile proprietatilor au scazut exponential. Unde un teren costa 6 milioane de euro, acum nu mai valoreaza nici 600.000 de euro. Valoarea unui imobil sau teren este valoarea de tranzactionare instanta.

Daca am un teren si cer 1 milion de euro dar nu primesc decat 100.000 de euro, valoarea terenului este 100.000 euro. Ce se vinde, asta conteaza.

Nu exista o regula la cat de jos se duc preturile. M-au sunat multi oameni care sa-mi dea terenul gratis pentru ca nu au bani sa plateasca impozitul. La un moment dat, vom ajunge la situatii comice de genul asta.

Cati dintre cei care au investit in terenuri cand acestea erau foarte scumpe au reusit sa nu piarda?

Ca in orice joc piramidal, si in jocul cu terenuri, au fost unii care au dat mari tunuri. Acestia sunt cei care au cumparat terenuri la 1-2 euro/mp si l-au vandut la multinationale cu 200 euro/mp, dar ei sunt 5 la un milion.

Durerea mare este ca cei mai multi oameni o sa-si piarda proprietatea pusa gaj. Mie imi pare rau de situatia asta imbecila, care pana la urma a fost permisa de legiuitor.

Bill Clinton a dat o lege care permitea bancilor sa dea credite fara avans, pe principiul "pentru fiecare american, o casa". Americanii s-au inghesuit, s-a prabusit la ei, s-a prabusit si la noi.

In Statele Unite am dat si eu "faliment". Am facut o constructie pe banii mei si exact cand sa ne apucam de vandut apartamentele din imobil s-a prabusit piata.

Apoi, am incercat cu inchirierile, unde a inceput sa mearga la fel de greu. Nu am dat faliment in sensul cunoscut de roman, sa intri in incapacitate de plata, dar s-a prabusit piata si am ramas proprietar pe o cladire goala.

Exista acum o piata care duduie acum, si anume cea chinezeasca.

Apartament cu două camere, în centrul Clujului, scos la vânzare la preț de vilă. Cât cere vânzătorul și ce răspunsuri a primit
Apartament cu două camere, în centrul Clujului, scos la vânzare la preț de vilă. Cât cere vânzătorul și ce răspunsuri a primit
O femeie oferă spre vânzare un apartament în Cluj Napoca, în zona ultracentrală a orașului, însă cere o sumă uriașă. Pentru o locuință de două camere, cu suprafața utilă de 92 de...
#apartamente, #cumparatori, #locuinte, #preturi, #prigoana, #silviu, #terenuri , #stiri Silviu Prigoana

Curs valutar

1 EUR = 4.9750 RON

0.0002

1 USD = 4.5669 RON

0.0029
  1. Reacția șefului Volkswagen după anunțul de închidere a trei uzine și concedierea a zeci de mii de angajați
  2. Șefii germani au găsit „vinovații” pentru eșecul economic al țării. Ce măsuri stricte au impus tinerilor care își iau concedii medicale
  3. O companie de curierat din România și-a suplimentat personalul cu zeci de deținuți, pentru a face față comenzilor
  4. Cât câștigă muncitorii care lucrează pe șantierele de autostradă. Salariile pe care mizează Ministerul Transporturilor