Atentie! Cad preturile la apartamente. De ce se minte pe piata imobiliara?

Marti, 22 Martie 2011, ora 13:32
5496 citiri
Atentie! Cad preturile la apartamente. De ce se minte pe piata imobiliara?

Apartamentele construite inainte de '89 se vor ieftini cu mai mult de o treime din pretul actual in urmatoarele 12 luni. Si cele noi vor continua sa se ieftineasca, insa intr-un ritm mai putin alert.

Arhitectul sef al Sectorului 3, Stefan Dumitrascu, considera ca ce depaseste suma de 600 de euro pe metru patrat construit inseamna profitul dezvoltatorului, in cazul apartamentelor noi.

Potrivit acestuia, in Europa, randamentul unei investitii imobiliare nu depaseste 18%. In acest context, pretul unui apartament nou in Bucuresti nu ar trebui sa treaca de 720 de euro/mp.

Cat despre apartamentele din blocurile construite inainte de 1989, asa-zise "comuniste", acestea se vor ieftini cu nu mai putin de 30% pana in primavara lui 2012.

"Acum inca se solicita 1.000 de euro pe metru patrat, intr-un apartament construit, sa zicem, in 1983.(...) Daca se va obtine 700 de euro/mp, va fi mare lucru", considera arhitectul sef.

"Utilitatile comune, apa, gaze, canal sunt invechite iar cumparatorii se uita acum foarte atent la orice detaliu", a spus Dumitrascu, pentru Mediafax.

Mai mult decat atat, ne vom intalni curand cu primele cazuri de blocuri abandonate din cauza degradarii.


Ca preturile de acum sunt inca prohibitive este de parere si omul de afaceri Niels Schnecker.

"Noi am avut o scadere de 15-20% fata de preturile din 2007, ca atare ma astept la inca 40% pe termen mediu", a spus acesta pentru Bloombiz.

Silviu Prigoana este sigur ca prabusirea adevarata a pietei imobiliare inca nu a venit.

"Inca nu ati vazut nimic. In Romania inca nu s-a stabilizat piata, este in continuare in cadere libera, pentru ca inca nu au iesit bancile cu executarile si cu licitatiile olandeze la proprietati. Sa vedeti atunci preturi adevarate", a declarat Prigoana intr-un interviu recent acordat Bloombiz.

Potrivit acestuia, formula de calcul a pretului unui apartament este una clara. "Un apartament cu 2 camere pentru o familie fara copii inseamna 30% din venituri pe 20 de ani, un calcul matematic simplu".

Nici in ceea ce priveste situatia terenurilor, preturile nu sunt fixate.

" Acolo este jale mare. Stiu cazuri in care s-au dat 10 euro/mp pe un teren agricol. Terenul nu valora mai mult de 0,5 euro/mp. Valoarea unui teren este cat iti produce in urmatorii 10 ani", a declarat Prigoana.

Pana atunci, romanii trebuie sa astepte sau sa se gandeasca la solutia inchirierii. Dupa cum spune Schnecker, nu toata lumea trebuie sa fie proprietar.

"Exista clase sociale care nu sunt proprietari de casa niciodata, capitalismul e altfel decat socialismul", concluzioneaza omul de afaceri.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#apartamente comuniste, #chirii, #piata imobiliara, #preturi apartamente, #silviu prigoana , #stiri Silviu Prigoana