A doua zi dupa FALIMENTUL GRECIEI

Joi, 23 Iunie 2011, ora 19:20
9809 citiri
A doua zi dupa FALIMENTUL GRECIEI

Dupa eforturi repetate ale guvernului Papandreou, Grecia anunta intrarea in incapacitate de plata. Pe strazile Atenei, incep sa se stranga grecii satui de masuri de austeritate si cu apetit pentru revolta. UE a abandonat statul elen si l-a izgonit din zona euro, pentru a salva moneda Uniunii. Este SCENARIUL SFARSITULUI pentru Grecia, imaginat de omul de afaceri Silviu Prigoana, consultantul financiar Niels Schnecker si editorialistul Bloombiz.ro, Ilie Serbanescu.

Daca se decide ca Grecia sa fie lasata in faliment, se va lua masura scoaterii din sistem.

"Nu se poate lasa toata zona euro la cheremul a ceea ce se intampla in Grecia. Este necesara o actiune tehnica pentru a scoate Grecia din sistem si lasarea ei sa se descurce singura", explica Ilie Serbanescu.

Ce urmeaza dupa se poate citi in manualele de istorie recenta a economiei globale.

"Va fi o hiperinflatie galopanta, asa cum a fost in Brazilia anilor '80. Nimic nu mai are valoare, se pierd toate sistemele monetare interne ale tarii", isi incepe Niels Schnecker scenariul.

Pentru ca nu mai exista cumparatori si vanzatori, nu mai exista un sistem de valoare, continua consultantul, adaugand ca pentru o perioada vor circula in paralal sistemul de troc cu vanzarea de moneda.

Dupa ce micile rezerve de bani ale cetatenilor se vor fi epuziat, tot ce va ramane va fi trocul.

Greutatea mare va fi pe umerii poporului grec, care in ultimii 20 de ani n-a prea fost obisnuit sa taie chitanta.

"Grecii sunt victimele propriilor greseli. Grecia a pacalit comunitatea europeana cu vreo 150 de miliarde euro, cand, dintr-un imprumt de 300 de miliarde, jumatate erau pacaleli. Baietii au deturnat fonduri zdravene acolo", isi aminteste Silviu Prigoana.

Vorbind din propriile experiente pe care le-a acumulat in vizitele sale pe taram elen, Prigoana spune ca locuitorii Greciei mai gasisera o metoda de a evita plata TVA: donatii la Biserica. "Toata lumea isi trecea averea pe Biserica. Grecul facea donatie cu drept de servitude si atunci nu platea impozite". 

Insa nota de plata tot pe adresa grecului simplu va veni, "altcineva nu are cine sa plateasca", afirma Serbanescu.

"Grecul ne-simplu a fugit deja, el are banii in Elvetia. 30 de miliarde de euro au ‘sters-o’ din Grecia”.

Revenind la filmul "regizorului" Schnecker, dupa intoarcerea la troc, atunci cand sistemul capoteaza total si se instaleaza nivelul maxim al haosului economic, apar fondurile "de salvare", nimic mai mult decat "gunoieri economici".

"Ei cumpara tot ce este prabusit si asteapta pana cand valoarea celor cumparate va urca. Reincep practic procesele economice de la punctul in care s-au destramat", isi continua scenariul adviserul Schnecker.

Este ceea ce vede si Prigoana, dar cu o alta lentila. "O sa sara 'binefacatorii planetei' cu sacosele de zeci de miliarde de dolari, ca sa puna ipoteci pe niste insule si asa mai departe".

Si nu pierde ocazia de a-si reafirma parerea despre greci.

"Grecii sunt mai colerici decat romanii. Din cele mai vechi timpuri, grecii au fost crescatori de capre carora nu le-a placut sa faca mai nimic. N-au avut o industrie zdrobitoare, n-au fost cei mai tari pe o anumita piata", spune amuzat Prigoana.

Ecoul prabusirii grecesti, pana in Romania

"Cel mai probabil, intrarile de bani catre leu vor inceta in momentul in care Grecia se declara falimentara. In consecinta, leul va cobori serios, poate chiar cu 15-20%, ca reactie emotionala", estimeaza analistul Ilie Serbanescu.

Schnecker explica in continuare ca un procent de 27% din piata bancara romaneasca este revendicat de institutii bancare grecesti. In momentul in care Grecia se va scufunda in incapacitate de plata, BNR va trebui sa apeleze la serviciile sale prudentiale.

"In acel moment, BNR ar intrerupe orice relatie dintre bancile de aici si bancile-mama, astfel incat lichiditatea si capacitatea lor existentiala de astazi sa fie aparata, nepermitand sa fie virusata.

In alte cuvinte, sa nu se repete scenariul Bancii Turco-Romane", exemplifica consultantul financiar, in cazul in care scenariul de mai sus se va transforma in realitate.

Cine se bucura, in scenariul falimentului grec?

Ilie Serbanescu spune ca nimeni.

Niels Schencker aminteste ca s-ar putea bucura anumite fonduri speculative care ar putea avea de castigat dupa 6-12 luni de la cadere.

Silviu Prigoana nu se bucura dar nici nu-i plange pe greci.

"Traiau pe turism, ne pacaleau ducandu-ne la niste bolovani incarcati de istorie. Noi le dadeam sute de euro pe cazare si masa, in calduri infernale si ei se uitau crucis cand le ceream chitanta".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#faliment grecia, #grecia, #ilie serbanescu, #incapacitate de plata grecia, #niels schnecker, #revolta grecia, #silviu prigoana , #stiri Silviu Prigoana