Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Silviu Hotaran: Cum sa-ti infrangi frica de a esua, o lectie invatata de la managerii straini

Silviu Hotaran: Cum sa-ti infrangi frica de a esua, o lectie invatata de la managerii straini

„Printre managerii straini pe care ii admir se numara Robert Rekkers de la Banca Transilvania fiindca e o persoana care are pasiunea de a cunoaste foarte multe despre Romania, Bob Claff si Bill Gates. Acestia  sunt exemple de sefi care mi-au influentat viata. Am invatat de la ei cum sa-ti infrangi frica de a esua, ei mi-au insuflat dorinta de a experimenta si pasiunea pentru ceea ce fac”, a declarat fostul CEO Microsoft Romania Silviu Hotaran, actual managing partner GKTI Semper Human, in cadrul emisiunii Business Adviser.

Bloombiz va recomanda:


Ce ne asteapta in 2011?

Hotaran considera ca echipa reprezinta cel mai bun observator al unui manager care doreste sa-si imbunatateasca stilul de management.


“Sunt adeptul unui leadership colectiv, “from behind”, acel tip de leadership care creeaza lideri”, a declarat fostul CEO.


In opinia acestuia managerii romani refuza sa delege fiindca sistemul traditional in care au fost crescuti i-a invatat performanta individuala, iar delegarea inseamna in primul rand incredere in ceilalti.


Potrivit acestuia, un manager nu poate avea incredere in sine fara a avea incredere in echipa sa.


“Succesul in viata nu se obtine de unul singur, ci impreuna cu ceilalti”, a adaugat Hotaran.


Hotaran spune ca lipsa increderii genereaza un management autocrat,  ceea ce reprezinta o bariera in dezvoltarea companiei.


Fostul CEO considera ca alta tara a managerului roman este iresponsabilitatea de care da dovada.


“ Noi romanii suntem responsabili cand lucrurile merg bine. Cand lucrurile merg prost  intotdeauna “altcineva” e de vina”, a mai subliniat Hotaran.


In opinia sa, managerul poate crea cercuri vicioase in companie prin comportamentul sau.


Hotaran recomanda managerilor sa se autoevalueze periodic si sa-si schimbe stilul de management in momentul in care compania are nevoie de un refresh.


“Make a fool of yourself at least once per day”


“Orice manager trebuie sa-si puna intrebarea daca mai este sau nu potrivit pentru pozitia in care se afla. El trebuie sa accepte provocarea de a face lucruri noi.


“Managerii invata din trecut, dar nu-l pot schimba, in schimb lucreaza cu prezentul si cu viitorul. Relatia dintre “este” si “ar trebui” este foarte importanta.


Daca noi ca manageri nu avem capacitatea de a ne imagina un “ar trebui” mai bun, nu avem ce cauta in jobul asta”, a mai subliniat Silviu Hotaran.


In opinia lui Hotaran, un managerul trebuie sa-si asume sarcina de a face lucrurile sa se intample.


Potrivit acestuia, cea mai periculoasa zona a confortului este succesul.


Hotaran spune ca managerul perfect este un mit, inoculat de dorinta fiecaruia de a atinge perfectiunea.


„Sunt multi manageri ai caror stil il apreciez: Dan Bulucea, colegul meu Paul Miches care azi conduce o noua firma, Radu Georgescu, pentru capacitatea de a face pasul inapoi si de a delega, Liviu Dragan care a construit de la zero o companie, Florin Talpes care, impreuna cu Mariuca au pornit o aventura care astazi devine globala.


„Printre managerii straini pe care ii admir se numara Robert Rekkers de la Banca Transilvania fiindca e o persoana care are pasiunea de a cunoaste foarte multe despre Romania, Bob Claff si Bill Gates. Acestia sunt exemple de sefi care mi-au influentat viata. Am invatat de la ei cum sa-ti infrangi frica de a esua, ei mi-au insuflat dorinta de a experimenta si pasiunea pentru ceea ce fac”, a mai subliniat acesta.

Emisiune realizata de Oana Dumitroiu


Vezi si:


Silviu Hotaran la Business Adviser: Managementul romanesc, plin de pacate


"Avem o societate care se imparte in doua: smecherii si fraierii"


Business Adviser: Cum scapi din lupta cu hackerii


Business Adviser: Agresivitatea angajatilor transforma compania intr un teren de batalie


Business Adviser: Cand relatia de la birou iti ruineaza cariera


Business Adviser: Cand e cazul sa-ti infrunti seful


Business Adviser Daca seful este atent la pile pierde examenul de managerTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3199 ori