Managerul de Romania: "One man show", captiv in propria glorie

Duminica, 17 Aprilie 2011, ora 23:40
3144 citiri
Managerul de Romania: "One man show", captiv in propria glorie

"Sunt foarte multi manageri in Romania care le stiu pe toate, acei "one man show" care au pana la un anumit punct succes, insa gloria lor este limitata. Nu poti sa cresti la infinit cand iti raportezi rezultatele la ceea ce produce o singura minte. Noi romanii suntem categorisiti ca manageri iresponsabili. Cand lucrurile merg bine, vedem un numar mare de manageri care spun: mie mi se datoreaza totul, daca nu eram eu, lucrurile nu se intamplau asa. In schimb, cand lucrurile merg rau, vom vedea ca alte cause sunt cele care provoaca insuccesul", a declarat fostul CEO Microsoft Romania Silviu Hotaran, actual managing partner GKTI Semper Human, in cadrul emisiunii Business Adviser.

"Ne nastem cu o multime de frici in suflet. Frica face parte din natura omului. Frica de singuratate este clasata foarte sus, dar liderii trebuie sa se pregateasca pentru momente de singuratate in care trebuie sa ia decizii decisive", a precizat Hotaran.

Potrivit acestuia, cele mai grele decizii sunt cele pe care liderul trebuie sa le ia de unul singur, fiindca orice decizie impacteaza in mod automat si pe ceilalti.

Consultantul este de parere ca liderii sa constientizeze ca aceste momente de singuratate fac parte din activitatea lor si trebuie sa se bucure de ele.

"John Maxx, care a fost de curand in Romania, spune <<fii un bun prieten cu ceilalti, iar un prieten nu se simte de obicei singur>>", a mai adaugat Hotaran.

In opinia acestuia, personalitatea conteaza, insa deciziile pe care liderul le ia contribuie la sentimentul de apartenenta la un colectiv sau din contra, la singuratate.

Sunt lideri, care prin deciziile pe care le iau, prin atitudinea pe care o au cu persoanele din jurul lor, ajung sa se simta singuri in mod automat.

"Noi romanii suntem obisnuiti sa ne privim propriul succes. Eu cred ca succesul personal nu se poate obtine intr-o echipa perdanta. Pentru a avea succes personal credibil ar fi bine sa-l obtii intr-o echipa castigatoare. De aceea, e extrem de important sa te preocupi si de succesul celorlalti", a mai adaugat fostul CEO Microsoft.

Liderul, responsabil de reflexele comportamentale, care se creeaza in echipa

"Sunt oameni care asteapta sa li se spuna ce sa faca pentru ca asa au fost obisnuiti si oameni care nu-si aduc contributia cu nimic la ceea ce se intampla in echipa, pentru ca asa au fost obisnuiti", a precizat Hotaran.
"Cand intalnesti un om bun, imita-l. Cand intalnesti un om rau, priveste-ti inima"

Hotaran este de parere ca in orice echipa se replica comportamentul, de aceea orice lider isi va da seama ca este apreciat in momentul in care este "copiat" de catre adeptii sai.

Cu toate astea, consultantul spune ca principala sarcina a liderului este aceea de a se cunoaste pe el insusi pentru a reusi sa-i cunoasca si pe ceilalti. Liderul trebuie sa acorde interes personal echipei mai mult decat oricine

"Suna usor, dar este foarte greu. Asta inseamna sa-ti pese, sa asculti in mod activ si in mod real, sa ai curajul sa te autoexpui si sa te lasi descoperit. Noi romanii suntem categorisiti ca manageri iresponsabili. Cand lucrurile merg bine, vedem un numar mare de manageri care spun: mie mi se datoreaza totul, daca nu eram eu, lucrurile nu se intamplau asa. In schimb, cand lucrurile merg rau, vom vedea ca alte cause sunt cele care provoaca insuccesul", a subliniat Silviu Hotaran.

In opinia acestuia, pentru a reusi sa conduci pe altii trebuie in primul rand sa fii capabil sa te conduci pe tine insuti.

"Am putea privi fiinta umana ca pe un aisberg care are o bucatica mica deasupra apei numita ratiune si o bucata imensa numita subconstient. Imi aduc aminte de perioada dinainte de 89 cand tot ce nu puteam explica cu mintea, pur si simplu nu exista.

Daca am privi ratiunea ca pe o masina cu care am reusi sa programam adancurile necunoscutului nostru ar fi cu totul altceva, pentru ca inconstientul nostru se conecteaza la tot universal", a mai adaugat Hotaran.

In opinia acestuia, liderii reusesc sa influenteze persoanele din jurul lor cu ajutorul subconstientului. De aceea, pentru a avea capacitatea de a-i influenta pe ceilalti, trebuie sa inteleaga ce intampla in subconstient.

Acesta spune ca dreptul formal de a conduce o echipa vine o data cu numirea in functie, spre deosebire de dreptul informal care se manifesta prin increderea pe care reusesti sa o generezi, prin respectul lor fata de tine.

De asemenea, exemplul personal este extrem de important.

"Ca sa te cunosti pe tine insuti ai nevoie de ajutorul celor din jurul tau. Pentru asta, orice lider trebuie sa aiba curajul de a se autoexpune, de a se lasa cunoscut. Ar trebui sa aiba curajul de a cere feedback celor din jurul sau, in primul rand celor apropiati".

In opinia acesta, greseala este inevitabila si face parte din viata unui lider.

"Managerii Zei nu accepta feedback negativ. Nu cred ca e bine sa faci parte din echipa lor. Depinde insa care e cheia succesului tau. Daca iti place sa faci numai ceea ce ti se spune, vei suporta si tu consecintele", a mai adaugat Hotaran.

In opinia acestuia, sunt foarte multi manageri in Romania care se cred perfecti.

"Sunt foarte multi manageri in Romania care le stiu pe toate, acei "one man show" care au pana la un anumit punct succes, insa gloria lor este limitata. Nu poti sa cresti la infinit cand iti raportezi rezultatele la ceea ce produce o singura minte.

Oricine ar trebui sa aiba dreptul sa spuna ce gandeste. Managerii trebuie sa-si incurajeze oamenii sa spuna ce gandesc pentru ca astfel vor fi constienti ca sunt si alte puncte de vedere asupra oricarei probleme", a mai adaugat Hotaran.

Emisiune realizata de Oana Dumitroiu

#echipa, #fria de singuratate, #leadership, #lideri, #management in romania, #manager in romania, #manageri, #manageri iresponsabili, #manageri zei , #stiri Silviu Hotaran