UE: "Nu sunt bani pentru Ucraina"

Joi, 04 Iunie 2009, ora 09:13
1878 citiri
UE: "Nu sunt bani pentru Ucraina"

Rusia s-a adresat Uniunii Europene, cerandu-i sa ajute Ucraina sa isi rezolve problemele cu Gazprom ce risca sa provoace o noua criza a gazului inca de la sfarsitul lunii iunie, dar raspunsul a fost ca "nu sunt bani", a declarat Vladimir Putin, citat de RIA Novosti, informeaza NewsIn.

"Daca depozitele subterane ucrainene nu vor fi umplute, economia Ucrainei in perioada toamna-iarna nu va putea supravietui", a spus premierul rus intr-o conferinta de presa sustinuta la Helsinki, unde se afla in vizita.

Putin a precizat ca Ucraina consuma lunar gaz in valoare de circa 200 milioane de dolari.

"Si in principiu Ucraina il achita. Costul lunar pentru pomparea gazului in depozitele subterane este de 500 milioane de doalri, pana in octombrie inclusiv acesta va costa cinci miliarde de dolari", a spus Putin. El a subliniat ca tocmai aici sunt dificultatile Ucrainei.

"Si noi propunem sa rezolvam toate aceste probleme cu UE. Niciuna dintre cererile adresate Comisiei Europene nu au avut succes. Raspunsul este: 'Nu sunt bani'", a adaugat premierul rus.

Problemele Ucrainei din domeniul energetic ar putea duce la oprirea tranzitului de gaz spre Europa inca de la sfarsitul lunii iunie, a spus premierul rus.

"In discutia cu colegii europeni am atras atentia asupra acestei probleme si i-am rugat sa nu ii lase singuri fata in fata cu aceasta problema. Am avertizat din timp ca ar putea aparea un asemenea conflict, aceasta ar putea duce la sistarea completa a tranzitului la sfarsitul lunii iunie inceputul lunii iulie", a spus el.

Ucraina va fi nevoita sa sustraga gaz din sistemul de trazit, daca in vara nu va umple depozitele subterane cu combustibil.

"As vrea sa atrag atentia ca daca depozitele subterane nu vor fi umplute, Ucraina va fi nevoita sa sustraga gaz din conducta", a spus el.

"Va fi nevoita, chiar nu poate fi condamnata pentru aceasta", a subliniat el.

De cateva saptamani deja, Moscova repeta ca exista amenintarea unei noi intreruperi a livrarilor sale catre Ucraina, dupa criza din ianuarie, care i-a privat pe europeni de gaz timp de doua saptamani. Potrivit Gazprom, compania ucraineana Naftogaz nu si-a putut plati ultimele facturi cu banii primiti in avans de la Moscova pentru taxele de tranzit platite de Rusia Ucrainei.

Gazprom afirma ca a platit deja toate taxele de tranzit pentru 2009 si refuza sa plateasca mai mult. In acest context, depozitele ucrainene, aproape golite la criza din ianuarie, nu au putut fi reumplute asa cum ar fi trebuit pentru toamna si iarna. De unde interesul UE de a se implica, potrivit Gazprom.

Desi UE isi primeste 80% din gazul pe care il importa din Rusia prin intermediul Ucrainei, avertismentele au ramas un timp fara reactii la Bruxellles.

Insa spre sfarsitul saptamanii trecute, seful guvernului italian Silvio Berlusconi, care se vrea un apropiat al lui Putin, a spus ca vrea sa sprijine la summitul european din 18-19 iunie cererea Moscovei ca Europa sa plateasca o parte din facturile de gaz ucrainene.

Vineri, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a recunoscut ca Putin i-a scris si i-a cerut sa "discute despre dificultatile la care se asteapta in platile viitoare ale Ucrainei si pentru a-i spune ca

Ucraina a cerut ajutor pentru a finanta aceste plati".

Barroso a spus ca a "promis" ca va "ridica aceasta problema cu sefii de stat si de guvern" in iunie, pentru a "vedea ce se poate face".

Totusi, el a spus ca este "dificil, daca nu chiar imposibil" ca Ucrainei sa i se acorde noi fonduri din bugetul european, apreciind ca aceasta problema tine "in special" de Kiev si Moscova.

Ucraina este, dintre toate tarile fost sovietice, cea de care UE este cea mai apropiata. UE ii acorda deja un important ajutor financiar Kievului, afectat de o criza economica si politica profunda si aflat sub supravegherea FMI, care i-a promis in noiembrie un imprumut de 16 miliarde de dolari.

Putin repetase si saptamana trecuta ca dificultatile Ucrainei vor crea o situatie "exceptional de grava" si le-a cerut europenilor sa se asocieze Moscovei pentru a acorda un credit acestei tari. El a subliniat ca Ucraina are la dispozitie pana in 7 iunie pentru a-si plati livrarile de gaz rusesc destinat consumului intern ucrainean si pentru a-si umple depozitele subterane pentru toamna.

Putin nu a precizat ce forma ar putea lua ajutorul UE, dar un membru al guvernului sau a vorbit despre un "pool international". O idee ce reaminteste de propunerea rusa de a gestiona reteua de tranzit ucraineana prin intermediul unui consortiu international, idee pe care ucrainenii au respins-o permament.

Chiar daca intreruperea livrarilor pe timp de vara nu ar fi la fel de grava ca in ianuarie, un diplomat european a apreciat "absolut normal sa se vorbeasca despre acest subiect important la summitul european".

"A existat deja o alerta in urma cu doua-trei luni privind capacitatea Ucrainei de a-si plati facturile, suntem intr-o stare de tensiune", a subliniat el. Totusi, diplomatul nu vede cum ar putea UE "sa dea bani Ucrainei fara nicio conditie".s de 5%, masura aplicabila pentru locuintele sociale.

Bancile vor fi selectate in urma unei licitatii organizate de Ministerul Finantelor. Prin alocarea celor 100 milioane euro pentru acest program, prin Fondul de Garantare, ar putea fi achizitionate in 2009 locuinte in valoare totala de un miliard de euro.

In plus, premierul a precizat recent ca statul garanteaza un imprumut de cel mult 60.000 euro pentru ca pretul mediu de achizitionare a unui apartament este, la nivel national, de circa 60.000 euro.

#bani, #finante, #putin, #rusia, #ucraina, #ue , #stiri Silvio Berlusconi