Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Statele Unite avertizeaza in privinta anchetei UE despre zborurile CIA

Statele Unite avertizeaza in privinta anchetei UE despre zborurile CIA

Un inalt oficial al administratiei americane a avertizat miercuri ca viitoarele investigatii cu privire la activitatile CIA in Uniunea Europeana ar putea submina schimbul de informatii dintre Statele Unite si natiunile europene.

Parlamentul European a acuzat la mijlocul lunii februarie Marea Britanie, Polonia, Italia si alte state ca au complotat cu CIA pentru transportarea suspectilor de terorism catre inchisori clandestine din lumea a treia.

Intr-un raport care incheie un an de investigatii, parlamentul a identificat 1 245 de zboruri secrete CIA care au intrat in spatiul aerian european de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite.

Raportul afirma ca aceste zboruri au incalcat legile traficului aerian international si sugereaza ca e posibil ca unele dintre ele sa fi avut la bord suspecti de terorism, incalcand astfel principiile drepturilor omului.

John Bellinger, consilier juridic al secretarului de stat Condoleezza Rice, a numit raportul Parlamentului European "neechilibrat, incorect si nedrept" si a cerut guvernelor UE sa conteste sugestia potrivit careia europenii trebuie sa se intereseze de zborurile secrete CIA.

"Pot sa inteleg preocuparea pentru incidente concrete, dar nu ar trebui sa dam impresia ca toate activitatile serviciilor secrete sunt ilegale sau suspicioase," a spus acesta. Germania, Italia si alte cateva state UE au desfasurat propriile investigatii legate de activitatile secrete CIA din Europa, anchete despre care Belinger a spus ca "nu au fost de ajutor in privinta cooperarii necesare intre Statele Unite si Europa." "Cred ca aceste investigatii continue pot afecta cooperarea informationala," a declarat Bellinger reporterilor dupa ce s-a intalnit cu consilierii juridici ai guvernelor UE la Bruxelles.

Parlamentarii UE au respins criticile lui Bellinger si au cerut Statelor Unite sa cerceteze afirmatiile potrivit carora unele zboruri ar fi transportat suspecti de terorism rapiti. "Oamenii sunt inchisi fara a fi mai intai judecati. Este inacceptabil. (Statele Unite) ar trebui sa fie sincere si sa ne spuna pe cine transporta si unde," a declarat Kathalijne Buitenweg, membru olandez al Parlamentului European.

Legislatorul UE nu a oferit dovezi concrete ale faptului ca CIA a administrat inchisori secrete in Europa, acuzatie care a declansat ancheta in noiembrie 2005. Belinger a refuzat sa comenteze rapoartele potrivit carora Romania si Polonia ar fi gazduit centre clandestine de detentie, dar a declarat ca multe suspiciuni legate de activitatile serviciilor secrete americane au fost "doar zvonuri."

Bellinger a mai declarat ca Statele Unite vor refuza orice cerere venita din partea autoritatilor italiene de extradare a agentilor CIA acuzati in presupusa rapire a unui cleric egiptean la Milano, unul dintre cazurile cercetate de Parlamentul European in cadrul anchetei.

"Nu am primit nicio cerere de extradare din partea Italiei. Daca vom primi o cerere de extradare din partea Italiei, nu vom extrada oficiali americani in Italia," a spus acesta. Procurorii din Milano doresc ca guvernul italian sa trimita mai departe cererea lor de extradare pentru 26 de americani, in mare parte agenti CIA. Fostul guvern de la Roma - condus de Silvio Berlusconi - a refuzat, iar guvernul de centru-stanga al premierului Romano Prodi a indicat ca nu va face presiuni asupra Washingtonului in privinta acestei probleme. Toti americanii au parasit Italia inainte ca procurorii sa incerce sa ii aresteze.

Procesul incepe in iunie. Va fi primul proces penal declansat de programul CIA de transferuri extraordinare de suspecti de terorism catre state din lumea a treia, unde criticii afirma ca sunt torturati.

Bellinger a mai declarat ca guvernul american doreste sa inchida centrul de detentie de la Guantanamo Bay din Cuba, dar nu stie ce sa faca cu detinutii.

Baza a inceput sa primeasca suspecti de terorism in 2002, iar tratamentul aplicat detinutilor a fost aspru criticat de militantii pentru drepturile omului. UE a cerut de mai multe ori inchiderea imediata a centrului Guantanamo.

"Europa nu ne-a aratat ca este dispusa sa ne ajute. Am vazut multe declaratii ale guvernelor europene care afirmau ca Guantanamo trebuie inchis imediat. Dar nu este clar cum anume va fi Guantanamo inchis imediat. Europa a fost pregatita sa critice... dar nu a fost pregatita sa ofere o sugestie constructiva," a spus Bellinger.

Acesta a adaugat ca Statele Unite au cautat ajutorul Europei in privinta prizonierilor din Orientul Mijlociu care nu se pot intoarce, din diverse motive, in tarile de bastina, dar nu au primit nicio oferta din partea statelor europene de a accepta acesti oameni.


Sursa: Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 858 ori