Rusia isi vrea rubla moneda de rezerva mondiala

Sambata, 16 Mai 2009, ora 17:25
1965 citiri
Rusia isi vrea rubla moneda de rezerva mondiala

Rusia va propune la summitul G8 de la inceputul lunii iulie din Italia ca rubla sa devina deviza de rezerva mondiala, precum dolarul, a declarat sambata presedintele rus Dmitri Medvedev, citat de AFP.

"Ne gandim la crearea fundamentelor pentru o noua arhitectura financiara, o arhitectura echitabila", a declarat Medvedev la finalul unei intalniri cu seful guvernului italian, Silvio Berlusconi, la resedinta sa din apropiere de Moscova.

Printre ideile analizate se afla posibilitatea de a creste gradul de atractivitate a mai multe devize, pentru a face din ele monede de rezerva si a le folosi la tranzactiile in comertul international, alaturi de dolarul american, care domina in prezent, a spus Medvedev.

"Am mentionat posibilitatea de a folosi rubla in aceasta optica. Nu renuntam la aceasta idee", a subliniat presedintele rus.

Urmatorul summit G8 (Statele Unite, Rusia, Germania, Japonia, Franta, Canada, Marea Britanie si Italia), care va avea loc in 8-10 iulie, se va concentra pe criza economica si financiara mondiala.

Medvedev si mentorul sau, premierul rus Vladimir Putin, vorbesc de mai multi ani despre posibilitatea de a transforma rubla in moneda de rezerva internationala, cum este dolarul.

Ca si Rusia, China critica din ce in ce mai mult sistemul monetar international dominat de dolar si promoveaza ideea de a folosi mai mult propria moneda, yuanul. Rusia mai mentionase ideea de a spori influenta rublei la summitul G20 din aprilie de la Londra consacrat crizei financiare mondiale. Occidentul a primit insa cu raceala sau a ignorat aceste idei.

#dolar, #g8, #moneda, #rezerva, #rubla, #rusia , #stiri Silvio Berlusconi