Recesiunea, problemele climatice si criza din Iran, pe lista G8

Duminica, 05 Iulie 2009, ora 16:35
1417 citiri
Recesiunea, problemele climatice si criza din Iran, pe lista G8

Recesiunea economiei mondiale, reforma sistemului financiar, problemele climatice si criza din Iran vor fi principalele puncte din agenda liderilor G8, ce se vor reuni de miercuri pana vineri la Aquila, orasul italian distrus in urma unui seism, relateaza AFP.

Aquila, "capitala durerii va deveni capitala lumii", a declarat joi primul ministru italian, Silvio Berlusconi, ce a decis, spre surprinderea tuturor, sa mute in orasul distrus de cutremur summitul programat initial in Sardinia. O replica puternica a cutremurului din 6 aprilie, ce a provocat 299 morti, s-a resimtit vineri, declansand un val de neliniste.

Pentru aceasta reuniune, la care vor lua parte atat statele G8 (Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia si Rusia, alaturi de Uniunea Europeana), Italia a convocat un cadru extins, alaturi de alte 17 tari si o serie de organizatii internationale.

Cea mai grava criza economica ce a lovit lumea dupa razboaiele mondiale va fi unul dintre subiectele majore ale summitului. Chiar daca punctul critic pare sa fi trecut, revenirea economica este inca nesigura.

Potrivit declaratiilor lui John Kirton, directorul grupului de cercetare pentru G8 din cadrul Universitatii din Toronto, summitul va fi ocazia "unei dezbateri aprinse cu privire la momentul potrivit pentru trecerea de la relansare la o strategie de iesire din criza" si cu privire la retragerea programelor de sustinere ce au dus la accentuarea deficitelor publice.

Italia sustine instaurarea unor reguli comune pentru sistemele financiare din intreaga lume.

Joi, discu?iile cu privire la problemele climatice din cadrul G8 vor fi extinse, incluzand statele G5 (Africa de Sud, Brazilia, India, China, Mexic), Australia, Indonezia ?i Coreea de Sud.

Pentru cancelarul german Angela Merkel, G8 trebuie sa prezinte foarte clar obiectivele de a limita nivelul incalzirii globale la 2 grade.

Pe plan diplomatic, criza din Iran de la realegerea contestata a presedintelui Mahmud Ahmadinejad va constitui un alt subiect delicat pe agenda summitului, pe fondul amplificarii tensiunilor dintre puterile occidentale si Teheran.

Iranul, banuit ca doreste sa construiasca arme nucleare, va fi in centrul discutiilor legate de neproliferare, in aceeasi situatie aflandu-se si Coreea de Nord, care a efectuat la sfarsitul lunii mai al doilea test nuclear iar in ultima perioada testeaza rachete cu raza scurta de actiune.

Statele africane, care vor trimite reprezentanti cu ocazia discutiilor de vineri, vor aduce aminte Celor Opt de promisiunile de ajutor, intr-o perioada in care a fost depasit plafonul de un miliarde de persoanesarace pe plan mondial.

In timpul summitului sunt prevazute manifestatii de protest la L'Aquila si la Roma, aceste orase urmand a beneficia de un dispozitiv de securitate sporit.

#recesiune, # recesiune, #criza, #Iran, #G8 , #stiri Silvio Berlusconi