Putin si Berlusconi sustin participarea Germaniei in South Stream

Duminica, 10 Octombrie 2010, ora 20:59
1255 citiri
Putin si Berlusconi sustin participarea Germaniei in South Stream

Premierul rus, Vladimir Putin, si cel italian, Silvio Berlusconi, sustin o eventuala participare germana la proiectul gazoductului rusesc South Stream, potrivit Mediafax.

"Cred ca un eventual partener german ar fi un element pozitiv. Acesta ar fi un mod in care Uniunea Europeana si-ar manifesta interesul pentru acest proiect foarte important, destinat livrarilor de gaze naturale catre UE", a declarat Berlusconi, la o intalnire cu Putin.

Presa germana a informat recent ca grupul rus Gazprom a propus unei divizii a BASF, Wintershall, o participatie cuprinsa intre 10% si 20% din South Stream, ceea ce ar reprezenta o investitie de mai multe miliarde de euro. Wintershall a negat aceste informatii.

Insa seful grupului petrolier italian ENI, partener al Gazprom in South Stream, a afirmat ca oferta grupului rus este analizata de parti. South Stream, dezvoltat in principal de Gazprom si grupul italian Eni, vizeaza transportul de gaze naturale spre Europa pe sub Marea Neagra.

Gazoductul, care urmeaza sa fie finalizat in 2015, va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an si concureaza proiectul european Nabucco.

Gazprom este in cautare de noi parteneri pentru acest proiect, in care a atras deja grupul austriac OMV si pe cel francez EDF. Potrivit presei germane, exportatorul rus de gaze naturale a incercat sa coopteze grupul german RWE, deja asociat in proiectul Nabucco, ca si OMV.

Gazprom a dezmintit aceste afirmatii. Wintershall este implicata in intermedierea importurilor de gaze ale Romaniei din Rusia. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#putin, #berlusconi, #germania, #south stream , #stiri Silvio Berlusconi