Presedintele UE saluta masurile de austeritate "cruciale" luate de Italia

Duminica, 14 August 2011, ora 16:00
1461 citiri
Presedintele UE saluta masurile de austeritate "cruciale" luate de Italia

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a salutat noile masuri de austeritate ale Italiei spunand ca ele sunt "cruciale" pentru intreaga zona euro, relateaza BBC.

Van Rompuy a discutat sambata seara cu premierul italian Silvio Berlusconi.

Vineri, Italia a anuntat un plan in valoare de 45 de miliarde de euro, suma cu care guvernul vrea sa-si reechilibreze bugetul pana in 2013 prin taierea cheltuielilor publice si cresterea taxelor. Este al doilea plan de austeritate bugetara pe care Italia il anunta in decurs de cateva luni.

“Sprijin deplin si salut masurile financiare riguroase, care vin la timpul potrivit”, a declarat Rompuy.

“Subliniez ca aceste masuri aprobate sunt de o importanta cruciala nu numai pentru Italia, dar si pentru intreaga zona euro”, a adaugat presedintele UE.

Intre timp, ministrul italian de finante, Giulio Tremonti, a cerut un raspuns mai coordonat la criza datoriilor suverane din zona euro inainte de o intalnire cruciala pe care presedintele francez Nicolas Sarkozy o va avea marti cu Angela Merkel, cancelarul german.

Tremonti sprijina propunerea ca zona euro sa emita noi obligatiuni sprijinite de toate cele 17 state membre, asa numitele eurooblogatiuni, care pot fi folosite pentru a finanta imprumuturile statelor membre stramtorate financiar.

“N-am fi ajuns unde suntem daca n-am fi avut eurobondurile”, a spus Tremonti sambata.

Insa ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, respinge aceasta idee, spunand ca euroobligatiunile ar submina baza monedei europene unice slabind disciplina fiscala in randul statelor membre.

“Exclud solutia eurobondurilor cat timp statele membre isi desfasoara propriile politici financiare si trebuie sa diferentiem ratele dobanzilor, astfel incat sa existe posibilitatea unor stimulente si a unor sanctiuni, care sa oblige la soliditate fiscala”, a declarat Schaeuble pentru Der Spiegel.

#masuri austeritate, #italia, #criza datorii zona euro , #stiri Silvio Berlusconi