Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Liderii europeni platesc pentru dorinta lor de a face pe plac Washingtonului

Liderii europeni platesc pentru dorinta lor de a face pe plac Washingtonului

Problematica coalitie aflata la putere in Italia condusa de Romano Prodi s-a confruntat cu multe tensiuni intre factiunile de stanga si de centru, asa ca nu a fost o surpriza ca problema care a spart coalitia a fost relatia Romei cu Washingtonul, noteaza Quentin Peel in paginile cotidianului Financial Times.In ultimele 9 luni guvernul Prodi a urmarit o dubla strategie in politica sa externa: atlantismul si europenismul. Este vorba de un dublu act tipic italian, care a functionat in trecut si care presupunea sa fii loial atat NATO cat si Uniunii Europene. Trebuie remarcat insa, ca odata cu lansarea razboiului presedintelui Bush 'impotriva terorii' Italia a avut dificultati mai mari de a pastra in echilibru aceste doua prioritati.

Ironia este ca ruptura ar fi trebuit sa fi fost cauzata de implicarea Italiei in Afghanistan, desi acesta a fost cel mai putin controversat element al angajamentului Italiei in actiunile conduse de americani. 'Prezenta Italiei in Afghanistan nu este discutata serios', declara unul din membrii guvernului italian cu mai putin de o luna in urma. 'Aceasta prezenta este diferita de cea din Irak. Este condusa de NATO si s-a dezvoltat sub auspiciile Natiunilor Unite', adauga acesta, admitand ca au existat totusi reactii fata de o politica perceputa drept prea apropiata de Washington.

'Cred ca SUA merita un aliat care sa gandeasca, un aliat care sa puna intrebari si sa critice. Sunt ingrijorat de a anti-americanimul dur si amar care a inceput sa se dezvolte in multe tari', sublinia acesta. Caderea guvernului Prodi este exemplul dramatic cel mai recent al pretului platit de guvernele europene pentru apropierea de Washington.

Irakul a fost motivul pentru care guvernul condus de Jose-Maria Aznar a pierdut puterea in Spania, dupa atentatele cu bomba din martie 2004. Atentatele au reprezentat momentul culminat al resentimentului mocnit fata de decizia lui Aznar de a trimite trupe in Irak.

Silvio Berlusconi, predecesorul lui Prodi, a primit critici pentru sustinerea sa entuziasta fata de politica americana. Pe de alta parte, Prodi si guvernul sau de centru-stanga au crezut ca implicarea in Afghanistan ar fi o demonstratie sigura a sprijinului acordat de Italia aliantei NATO.

in pofida evidentelor semne de reconciliere dintre guvernele europene si Administratia american a in timpul celui de-al doilea mandat al presedintelui Bush, opinia publica din Europa a ramas cu mult mai suspicioasa. Acest lucru s-a reflectat in dezbaterile ingrijorate privind situatia din Afganistan, 'razboiul impotriva terorii'si 'transferurile extraordinare ' ale CIA in cadrul zborurilor care transportau suspecti de terorism in tari unde acestia puteau sa fie mai usor interogati.

Ultimul guvern din Olanda a fost profund divizat in privinta implicarii acestei tari in Afghanistan, in conditiile in care, prin opozitia sa fata de aceasta implicare partidul liberal de coalitie D66 a prevestit colapsul guvernului. Intr-un final, trimiterea a 2.200 de militari olandezi a fost aprobata cu o majoritate mare, dupa dezbateri pasionate in Parlament, si nu mai reprezinta in acest moment o problema pentru actuala coalitie aflata la guvernare in Olanda.

Germania, cu 3.000 de militari deplasati in Afghanistan, este hotarata ca militarii sai nu fie implicati in luptele violente din sud, ci mai degraba in procesul de reconstructie si de stabilizare a nordului tarii. Este o formula care pastreaza impreuna ramura conservatoare si cea social-democrata a coalitiei de la Berlin.

Guvernul german a fot tinta unor critici dure din partea aliatilor din NATO, condusi de SUA si Marea Britanie pentru refuzul sau de a-si trimite trupele mai aproape de zonele de conflict. Pana si problema trimiterii a sase avioane de recunoastere Tornado pentru a se alatura fortelor NATO in sud trece printr-o indelunga dezbatere, fiind aprobata pe moment de cabinetul german si urmand sa fie discutata in Parlament.

In Spania, guvernul a respins categoric cresterea desfasurarii sale cifrata la 550 de militari, in vestul Afghanistanului, iar intre timp, uciderea unei femei-soldat miercuri - prima moarte in lupta pentru fortele spaniole in Afghanistan - a generat noi puneri sub semnul intrebarii in mass-media.


Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 732 ori