Italia vrea cota unica

Vineri, 09 Septembrie 2005, ora 09:18
1053 citiri

Italia examineaza planurile introducerii unei cote unice de impozitare, urmand exemplul altor tari europene ca Polonia, Grecia, Romania si, probabil, Germania, anunta cotidianul The Telegraph. Nivelul cotei unice ar putea fi stabilit la 30%. Renato Brunetta, consultant principal al premierului Silvio Berlusconi, a afirmat ca sustine cu fermitate ideea cotei unice pentru a putea face fata eficientei economice a Europei de Est.

"Cota unica a avut un succes destul de mare in Europa de Est. Trebuie sa infruntam tigrii din est cu taxe scazute. Ar putea fi un obiectiv pentru noi pe termen mediu.", a precizat Brunetta. Cel mai infocat suporter al cotei unice este Antonio Martino, ministrul Apararii. Calificand actualul sistem de impozitare drept "o confiscare", el indeamna guvernul la o actiune radicala pentru a revitaliza economia Italiei.

"Avantajele taxei unice ar fi enorme, in special pentru trezorerie", a spus el, argumentand ca acest sistem de impozitare ar impulsiona veniturile populatiei. Cele mai multe tari europene au versiuni diferite de cote unice, cu Rusia si Ucraina de 13%, Slovacia de 19%. Romania a introdus cota unica de 16% anul acesta, iar Grecia intentioneaza sa stabileasca o cota unica de 25%, dar cu un prag de impozitare zero la veniturile de sub 12.000 de euro.

Averea