Italia sustine un "control tehnic" al acordului Schengen

Luni, 25 Aprilie 2011, ora 11:19
1411 citiri
Italia sustine un "control tehnic" al acordului Schengen

Italia nu vrea sa puna in discutie libera circulatie prevazuta de acordul Schengen, insa se pronunta in favoarea unui "control tehnic", care sa stabileasca daca acesta este adecvat situatiei actuale, a declarat ministrul de Externe italian, Franco Frattini, potrivit Mediafax.

Intr-un interviu publicat duminica de cotidianul Il sole 24 ore, Frattini a precizat ca "acest principiu, care reprezinta, alaturi de euro, una dintre axele de baza ale Europei, nu poate fi pus in discutie".

"Dar trebuie analizat cat de adaptat este acest instrument la timpurile si lumea care se schimba cu rapiditate", a spus el, adaugand ca este necesar "un control tehnic" al acordului.

Franco Frattini a precizat ca premierul italian, Silvio Berlusconi, si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, "vor face o declaratie comuna adresata institutiilor si tarilor europene, care se va referi la temele reale ale ajutoarelor destinate tarilor UE afectate direct de problemele de migratie, dar si tarilor de unde provin fluxurile migratorii, cum sunt Tunisia si Egiptul, dar si Libia, dupa lansarea procesului democratic".

El si-a exprimat speranta ca Banca Europeana de Investitii (BEI) va lansa finantari pe termen lung in valoare de pana la 10 miliarde de euro pentru tarile din sudul Mediteranei.

Sarkozy va merge marti la Roma, pentru un summit destinat reducerii tensiunilor din relatiile franco-italiene, intensificate in special de problema imigrantilor tunisieni.

Franta a provocat nemultumirea autoritatilor italiene dupa ce a decis, saptamana trecuta, sa suspende circulatia trenurilor intre orasul italian Ventimiglia si sud-estul Frantei.

La randul sau, guvernul francez este iritat de decizia Italiei de a le acorda permise de sejur pentru sase luni celor peste 20.000 de imigranti veniti din Tunisia dupa revolutia din aceasta tara.

#acordul schengen, #control tehnic, #relatii franta italia, #revolutii , #stiri Silvio Berlusconi