Italia si Spania, pe urmele Greciei. Cum incearca sa se salveze?

Joi, 04 August 2011, ora 00:59
1580 citiri
Italia si Spania, pe urmele Greciei. Cum incearca sa se salveze?

La mai putin de doua saptamani dupa ce liderii zonei euro au fost de acord asupra unui al doilea plan de salvare pentru Grecia, criza datoriilor s-a intors in Europa, dupa o scurta "vizita" in Statele Unite.

In ciuda discutiilor indelungate, solutia pentru americani a fost destul de simpla, acestia majorand limita plafonului de indatorare, stabilit prin lege. In Europa, insa, Italia si Spania au probleme mult mai grave si mai greu de rezolvat, mai ales ca fondurile disponibile prin Facilitatea Europeana pentru Stabilitatea Financiara nu pot fi utilizate pana cand noile puteri atribuite acestui mecanism nu vor fi aprobate de fiecare stat membru in parte, dupa vacanta, in luna septembrie.

Dupa ce Grecia, Irlanda si Portugalia au primit ajutor financiar din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International, atentia investitorilor s-a indreptat spre Italia si Spania. In ultimele zile, costurile de finantare pentru aceste doua tari au atins niveluri record pentru zona euro.

Pentru obligatiunile cu maturitate la 10 ani, italienii trebuie sa plateasca randamente de 6,21 la suta, in timp ce spaniolii de 6,34 la suta. Aceste procentaje sunt foarte apropiate de cei 7% care au determinat Grecia sa ceara ajutor financiar international pentru a doua oara in ultimii doi ani.

Insa, spre deosebire de Grecia, o eventuala intrare in incapacitate de plata a Italiei, a treia economie din zona euro, sau a Spaniei, a patra economie ca marime, ar produce un real soc in economia europeana si in pietele financiare internationale.

Ce fac italienii?

Miercuri, ministrul Finantelor din Italia, Giulio Tremonti, a inceput discutiile cu Jean-Claude Juncker, seful grupului ministrilor de Finante din zona euro, iar premierul Silvio Berlusconi ar trebui sa prezinte, in seara de miercuri, un plan pentru rezolvarea situatiei.

"Am avut o discutie lunga despre problemele pe care le intampina zona euro", a fost sigurul comentariu facut de Juncker dupa intalnirea de doua ore, in timp ce ministrul italian a precizat ca discutiile au fost "lungi si frunctuoase".

Problemele Italiei sunt, insa, majore. Desi a reusit sa evite, pana in prezent, o criza a datoriilor suverane, are una din cele mai mari rate ale datoriilor in produsul intern brut din zona euro, de 120 la suta. In plus, avand in vedere ca dimensiunea economiei sale este dubla fata de cele ale Greciei, Irlandei si Portugaliei la un loc, nu se poate vorbi nici despre un pachet de sprijin financiar, costurile fiind mult prea ridicate.

Problemele economice au fost exacerbate si de cele politice. Luna trecuta, Parlamentul italian a aprobat un pachet de masuri de austeritate in valoare de 43 de miliarde de euro, dar exista indoieli cu privire la capacitatea guvernului condus de Berlusconi de a implementa aceste masuri.

"Randamentele pentru obligatiunile italiene si spaniole au ajuns la niveluri record. Este un lucru alarmant si infricosator", a declarat premierul finlandez, Jyrki Katainen. "Intreaga Europa este intr-o situatie foarte periculoasa", a adaugat el, citat de Reuters.

Jumatate din obligatiunile italiene sunt detinute de persoane fizice si institutii din Italia, in timp ce restul sunt detinute de alti investitori din Europa.

Citeste continuarea pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#criza datorii, #grecia, #italia, #spania, #zona euro , #stiri Silvio Berlusconi