Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Italia pregateste un plan de stopare a crizei ce afecteaza economia

Italia pregateste un plan de stopare a crizei ce afecteaza economia

Guvernul italian pregateste un nou plan de garantare a datoriilor firmelor cu probleme, pentru a impiedica extinderea efectelor crizei financiare mondiale asupra economiei, potrivit presei italiene, arata Reuters. Guvernul italian pregateste un nou plan de garantare a datoriilor firmelor cu probleme, pentru a impiedica extinderea efectelor crizei financiare mondiale asupra economiei, potrivit presei italiene, arata Reuters.

Statul italian va garanta imprumuturile companiilor cu probleme si care nu isi pot asigura finantare de la banci, din cauza crizei creditelor, scrie La Repubblica, despre proiectul analizat.

Guvernul premierului Silvio Berlusconi a aprobat deja un decret care prevede injectarea de lichiditate in sistemul financiar, oferindu-se sa garanteze noile obligatiuni ale bancilor, sa ajute bancile care cauta refinantare si sa furnizeze numerar pentru recapitalizari.


Ajutorul guvernamental prevazut pentru companii in cadrul ultimului plan ar fi valabil pentru o perioada de cel mult sase luni si urmeaza sa fie aprobat de Comisia Europeana (CE), care are limite clare pentru ajutoarele de stat, potrivit publicatiei citate.


Companiile trebuie, de asemenea, sa prezinte un plan adecvat de restructurare, pentru a primi garantiile, care vor fi administrate prin intermediul unui fond public. Planul ar putea fi gata la inceputul saptamanii viitoare, scrie La Repubblica.


Expunerea Italiei la criza financiara mondiala a fost mica, prin comparatie cu cea a altor tari europene vecine, dar autoritatile politice se tem ca turbulentele vor inrautati perspectivele pentru economia Italiei.


Planul survine in contextul in care presedintele producatorului auto Fiat, Luca Cordero di Montezemolo, a avertizat ca turbulentele financiare au inceput sa creeze presiuni asupra economiei reale si a cerut o finantare mai mare a companiilor.


"Daca nu vrem ca aceasta recesiune sa devina o Mare Criza, fiecare euro disponibil ar trebui folosit pentru finantarea companiilor care facinvestitii", a declarat seful Fiat, citat de ziarul La Stampa. "Pana acum, criza a creat deja presiuni asupra economiei reale si a consumului", spune di Montezemolo.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1543 ori