Italia, la un pas de faliment

Joi, 04 August 2011, ora 10:39
1508 citiri
Italia, la un pas de faliment

Italia va intra probabil in incapacitate de plata, cazand victima crizei datoriilor suverane din zona euro din cauza economiei sale slabite, dar Spania s-ar putea sa aiba sanse sa evite aceasta situatie, considera expertii britanici de la Centre for Economics and Business Research (CEBR).

Italia este a treia, iar Spania a patra mare economie din zona euro si ambele se afla sub presiune. Potrivit CEBR, Italia va fi probabil urmatoarea victima a crizei datoriilor suverane. Datoria Italiei a ajuns la 128% din PIB, pe cand a Spaniei este la 75% din PIB.

Pachetul de masuri de austeritate anuntat de premierul Silvio Berlusconi, in valoare de 44 de miliarde de euro, nu este suficient si nu va fi capabil sa readuca economia pe linia de plutire, spun expertii de la CEBR.

Economia Italiei este de doua ori mai mare decat cele ale Greciei, Portugaliei si Irlandei luate la un loc, iar zona euro probabil ca nu-si va permite un plan de salvare pentru Italia, ceea ce ar insemna inclusiv sfarsitul uniunii monetare europene, spune CEBR.

Pe de alta parte, foarte probabil Spania va reusi sa evite falimentul, intrucat exporturile sale raman un punct forte, in ciuda intaririi euro.

Premierul Jose Luis Zapatero a adoptat in ultimele zile o pozitie mai ferma in privinta combaterii crizei. El a convocat alegeri legislative anticipate "pentru a aduce siguranta politica si economica" si si-a amanat vacanta de vara pentru a se ocupa de reforma economica, subliniaza Sky News.

Randamentele la obligatiunile pe zece ani ale Spaniei si Italiei au inregistrat marti cele mai mari valori de la lansarea euro, ceea ce inseamna ca cele doua guverne vor fi nevoite sa se imprumute la dobanzi mai mari. Italia a intrat insa acum in centrul atentiei pietelor, care se arata ingrijorate cu privire la sustenabilitatea datoriei sale.

Economia italiana are nevoie de o crestere economica semnificativa, or tendinta a fost cea a unei cresteri extrem de lente, de numai 0,1% in primul semestru din 2011.

#italia, #italia faliment, #italia criza credite , #stiri Silvio Berlusconi