Grupul EDF semneaza pentru South Stream in iunie

Luni, 26 Aprilie 2010, ora 23:16
1294 citiri
Grupul EDF semneaza pentru South Stream in iunie

Un acord privind participarea grupului energetic francez EDF la proiectul ruso-italian South Stream va fi semnat in iunie, la Sankt-Petersbourg, a declarat luni la Lesmo (langa Milano) premierul rus Vladimir Putin.

"Ne-am dat acordul pentru intrarea partenerului francez in proiect. EDF si-a exprimat interesul pentru preluarea unei participatii de 20% la gazoductul South Stream. Acordul va fi semnat in iunie, la Sankt-Petersburg" , a spus Putin intr-o conferinta de presa comuna cu premierul italian Silvio Berlusconi.

Partenerii proiectului South Stream sunt grupul italian Eni si cel rus Gazprom. Putin a precizat ca nu exista intarzieri legate de South Stream.

La inceputul lunii aprilie, un oficial al Gazprom, Stanislav Tigankov, a criticat Eni, afirmand ca progresele proiectului South Stream sunt insignifiante din cauza lipsei de activitate adecvata a partenerului italian.

Purtatorul de cuvant al Gazprom a incercat totusi sa relativizeze critica, afirmand ca nu exista niciun dezacord de principiu intre cele doua grupuri.

Rusia a respins pe de alta parte propunerea recenta a Eni de a fuziona o parte din traseul South Stream, care va transporta gaze din Rusia catre Europa, pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina, cu cel al proiectului concurent Nabucco, pentru a reduce costurile.

South Stream, cu o lungime de circa 900 de kilometri, va trece pe sub Marea Neagra, din Novorosisk pana la Varna, in Bulgaria. Gazoductul va avea o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi pe an, cu posibilitatea extinderii la 63 de miliarde de metru cubi pe an.

Primele livrari sunt estimate pentru sfarsitul anului 2015. Rusia si Austria au semnat, duminica, un acord pentru South Stream.

Inaintea semnarii intelegerii cu Austria, Rusia avea incheiate acorduri bilaterale cu alte state de tranzit, respectiv Bulgaria, Grecia, Serbia, Slovenia si Ungaria. Proiectul Nabucco, evaluat la 7,9 miliarde de euro, prevede construirea unui gazoduct cu o capacitate anuala de 31 de miliarde de metri cubi.

Obiectivul gazoductului este facilitarea importului direct de gaze naturale din regiunea Caspica si Asia Centrala, pe ruta Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria.

Romania participa la proiect prin intermediul Transgaz, alaturi de grupul austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, de MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, BOTAS Turcia si RWE Germania.

Primele livrari ar urma sa fie efectuate in 2014. Biroul de presa al Ministerului Economiei a reiterat vineri ca Romania ar putea fi una dintre tarile care vor fi tranzitate de gazoductul South Stream, avand in vedere pozitia sa geografica, dar traseul definitiv al conductei nu a fost inca stabilit. 

#sout stream, #nabucco, #putin, #rusia, #austria, #grupul edf , #stiri Silvio Berlusconi