G8 va actiona impotriva speculatiilor de pe pietele internationale

Vineri, 10 Iulie 2009, ora 18:13
1037 citiri
G8 va actiona impotriva speculatiilor de pe pietele internationale

G8 va actiona impotriva speculatiilor de pe pietele internationale, inclusiv in ceea ce priveste pretul petrolului si al anumitor alimente, a spus vineri presedintele Italiei, Silvio Berlusconi, citeaza AFP, relateaza NewsIn.

"Suntem dezamagiti de reluarea speculatiilor pe pietele internationale, mai ales cele privind pretul petrolului, dar si in legatura cu pretul graului, soiei si al orezului", a declarat Berlusconi.

Seful guvernului italian a exemplificat prin fluctuatiile pretului petrolului, care a scazut saptamana aceasta la aproximativ 60 dolari/baril, dupa ce depasise anterior 73 dolari/baril.

Oficialul a explicat ca liderii G8 au purtat discutii cu Fondul Monetar International (FMI), Banca Mondiala si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) cu privire la problema speculatiilor, iar acestia au cerut ca grupul sa ia initiativa pentru gasirea unei solutii.

Pretul actual al petrolului este cu 25% decat cel dorit de principalii producatori mondiali.

Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a anuntat vineri ca se asteapta ca cererea globala pentru petrol sa creasca in 2010, dupa ce a scazut la un nivel ce nu a mai fost inregistrat de la inceputul anilor '80, in contextul in care economia mondiala va iesi din recesiune.

Astfel, consumul mondial de petrol ar trebui sa urce cu 1,4 milioane barili/zi, sau 1,7%, la 85,2 milioane barili/zi, in 2010. Cresterea cererii va veni din partea economiilor emergente din afara OCDE.

#g8, #speculatii, #piata, #internationala, #petrol, #Italia, #Berlusconi , #stiri Silvio Berlusconi