Franta suspenda temporar acordul Schengen din cauza imigrantilor arabii

Sambata, 23 Aprilie 2011, ora 12:53
1695 citiri
Franta suspenda temporar acordul Schengen din cauza imigrantilor arabii

Franta ia in considerare posibilitatea unei suspendari provizorii a acordului Schengen de libera circulatie a persoanelor in Europa, din cauza valului de imigranti veniti din Tunisia si Libia, prin Italia, a declarat vineri o sursa din cadrul presedintiei franceze.

Acest dosar al imigratiei este unul dintre punctele cele mai sensibile ale summitului franco-italian care se va desfasura marti la Roma, cu seful Guvernului italian, Silvio Berlusconi, si presedintele francez, Nicolas Sarkozy.

Duminica trecuta, Parisul a generat furia italienilor suspendand circulatia trenurilor din orasul italian Ventimiglia spre sud-estul Frantei, apreciind ca un tren care avea la bord manifestanti ce doreau sa insoteasca imigranti tunisieni reprezinta un risc de tulburari.

Franta este nemultumita ca Italia a decis sa le acorde permise de sejur de sase luni celor peste 20.000 de imigranti tunisieni sositi pe teritoriul sau din ianuarie, pentru a putea merge la "prieteni si parinti" in Franta si in alte tari din Europa.

"Exista o regula care prevaleaza in acordurile Schengen, anume ca prima tara de intrare gestioneaza populatiile imigrante", a amintit luni ministrul francez de Interne, Claude Gueant.

El a subliniat ca cetatenii straini carora Italia le acorda autorizatii provizorii trebuie sa demonstreze ca dispun de resurse financiare pentru a sta in alte tari si apoi pentru a se intoarce in tarile lor.

In absenta acestor resurse, "vom expulza aceste persoane in Italia, care este tara de prim sejur", a precizat Gueant.

#imigranti, #acordul schengen, #libera circulatie in europa, #spatiul chnegen, #franta , #stiri Silvio Berlusconi