Federalismul fiscal, ideea Ligii Nordului, a fost adoptat in Italia

Vineri, 03 Octombrie 2008, ora 16:37
1232 citiri
Federalismul fiscal, ideea Ligii Nordului, a fost adoptat in Italia

Guvernul italian a adoptat vineri proiectul de lege pentru federalismul fiscal, care va permite colectivitatilor locale sa pastreze o parte mai mare a impozitelor pe care le strang, principala cerere a Ligii Nordului, partidul regionalist aliat cu Silvio Berlusconi. "Federalismul fiscal este o reforma istorica", a declarat ministrul economiei, Giulio Tremonti, dupa consiliul de ministri.


"Acum federalismul fiscal face obiectul unui consens general din cele mai inalte institutii ale statului pana la colectivitatile locale, trecand prin fortele politice si societatea civila", a spus ministrul, apropiat de Liga Nordului.


Federalismul fiscal este de ani de zile principala cerere a Ligii Nordului, care doreste ca regiunile din nordul Italiei, mai bogate decat sudul, sa pastreze o parte mai mare din impozitele pe care le dau statului central. Acest partid populist si antiimigranti, care ii permite dreptei sa aiba majoritatea absoluta in Parlament, a facut din adoptarea federalismului fiscal conditia pentru sustinerea acordata Guvernului Berlusconi.


Proiectul de lege este de altfel opera ministrului pentru simplificarea legislatiei, Roberto Calderoli.


Regiunile din sud, mai sarace decat nordul industrializat, erau ingrijorate de consecintele acestui proiect asupra finantelor lor. Un fond gestionat de stat a fost preconizat, mai ales la presiunea opozitiei de stanga.


Asociatia nationala a regiunilor italiene si-a dat acordul pentru proiect joi, dupa ce a obtinut garantia unui transfer, de circa 1,3 miliarde de euro, mai ales pentru compensarea colectivitatilor locale in urma renuntarii la impozitul funciar pe prima locuinta, masura adoptata de guvern de la revenirea lui Berlusconi la putere.


Ministrul economiei a spus ca aplicarea reformei va dura doi ani. "Consideram aceasta durata, aparent lunga, ca fiind corecta si inteleapta", a comentat el.


Proiectul va avea insa un parcurs lung in Parlament si trebuie sa obtina majoritatea de doua treimi pentru a fi adoptat, in conditiile in care va provoca o modificare a Constitutiei. Un acord bipartizan, intre stanga si dreapta, va fi deci indispensabil pentru adoptarea textului.