Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ENI incearca sa gaseasca un compromis intre proiectele de gazoducte South Stream si Nabucco

ENI incearca sa gaseasca un compromis intre proiectele de gazoducte South Stream si Nabucco

Compania energetica italiana ENI incearca sa gaseasca un compromis intre Nabucco si South Stream, printr-o propunere de a transporta gaz comprimat cu vapoare, pe Marea Caspica, din Turkmenistan in Azerbaidjan, relateaza cotidianul Hurryiet, precizeaza NewsIn.

ENI este una dintre cele mai mari companii din Italia si a desfasurat cu succes numeroase proiecte energetice in fostele tari societice.

Printre altele, ENI participa la exploatarea zacamintelor de gaz Karaceaganak si Kasagan, din Kazahstan.

Anul trecut, compania a semnat un memorandum cu societatea petroliera kazaha KazMunaiGas, pentru activitati comune de exploare in Marea Caspica. In 2008, ENI a achizitionat Burren Energy, care opereaza in Turkmenistan. 

De asemenea, joint-venture-ul cu Gazprom pentru constructia gazoductului Blue Stream, pe sub Marea Neagra, a fost un succes.

De aceea, ENI este interesata de dezvoltarea rutelor de transport al gazului si petrolului din regiunea caspica pana in Europa.

Una dintre metode este prin gazoductul South Stream, care vizeaza sa aduca gaz din Rusia (inclusiv din regiunea caspica via Rusia), pe sub Marea Neagra, pana in Europa de Est si pe piete din Europa Centrala si de Vest.

Potrivit multor critici, proiectul comun cu Gazprom este riscant si scump.

Conducta, al carui proiect a fost anuntat in 2007, este privita mai mult ca raspunsul Rusiei la proiectul Nabucco, sustinut de UE, prezentat pentru prima data in 2002.

Exista voci care spun ca implicarea ENI in South Stream a fost a fost dictata mai degraba de apropierea dintre Vladimir Putin si Silvio Berlusconi si reprezinta un risc pentru compania italiana.

Insa, ca jucator experimentat, ENI incearca sa gaseasca un compromis intre cele doua proiecte.

Compania a contactat Azerbaidjanul si Turkmenistanul, furnizori de gaz care intentioneaza sa profite de pe urma ambelor conducte, si a propus unirea partiala a Nabucco si South Steam.

Din multe puncte de vedere, cele doua proiecte sunt similare, cu doua diferente mari: bugetul si sustinerea politica.

Ambele sunt proiecte de amploare.

South Stream urmeaza sa aiba o capacitate anuala de 61 de miliarde de metri cubi si va porni din Rusiam, prin Marea Neagra, pana in Bulgaria, de unde se va imparti - o conducta se va indrepta spre sud-vest, spre Grecia si Italia, iar o alta spre nord-vest, catre Serbia, Ungaria si Austria. Costul estimat al proiectului este de 19-24 de miliarde de euro.

Capacitatea Nabucco ar urma sa fie de 30 de miliarde de metri cubi. Conducta, in valoare de 7,9 miliarde de euro, ar urma sa aiba o lungime o de 3.300 de kilometri si va aduce gaz din zona caspica in Europa, pentru a reduce dependenta UE de Rusia.

Actionarii Nabucco sunt: Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania),Transgaz (Romania).

Fiecare asociat detine o participatie egala de 16.67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH.

Ambele gazoducte urmeaza sa fie aprovizionate in special din zacaminter importante din Azerbaidjan si Turkmenistan.

South Stream urmeaza sa primeasca si o o cantitate mare de gaz rus. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1151 ori
Citeste mai multe despreeni nabucco south stream