Demonstratii pentru apararea locurilor de munca, in Italia

Duminica, 28 Noiembrie 2010, ora 00:33
1377 citiri
Demonstratii pentru apararea locurilor de munca, in Italia

Zeci de mii de persoane, printre care se numara multi studenti mobilizati impotriva unei reforme universitare, au manifestat sambata la Roma pentru apararea locurilor de munca, in conditiile in care rata somajului este ridicata in special in randurile tinerilor italieni, informeaza Mediafax. 

Cu stegulete si baloane rosii, delegatii veniti la Roma atat din nordul industrializat (Torino, Parma), cat si din sudul defavorizat (Palermo, Caserte) au organizat doua marsuri, la initiativa CGIL, cel mai important sindicat din Italia, care afirma ca are cinci milioane de membri.

CGIL a anuntat ca nu va oferi estimari privind participarea la manifestatie, afirmand numai ca a mobilizat 2.100 de autocare si 13 trenuri speciale, care pot transporta cel putin 110.000 - 120.000 de manifestanti.

Demonstrantii au purtat pancarte pe care scria "Drepturi la un loc de munca pentru o viata demna" sau "Scoala si universitatea mobilizate", manifestatia desfasurandu-se sub sloganul "Viitorul apartine tinerilor si locurilor de munca. Mai multe drepturi, mai multa democratie".

"Dupa doi ani de criza, care nu s-a incheiat inca, si cu un somaj in crestere toata lumea vede ca aceasta tara nu are un proiect de viitor", a declarat Susanna Camusso, noul lider al CGIL, referindu-se la politica guvernului condus de premierul Silvio Berlusconi.

Rata somajului in Italia este de circa 8 la suta, insa in randurile tinerilor aceasta depaseste media europeana, ajungand la 26 la suta in septembrie.

Chiar daca nu a fost o manifestatie politica, ci una sindicala, la miting au participat si unii dintre liderii opozitiei, printre care s-au numarat Pierluigi Bersani, liderul Partidului Democrat, Antonio di Pietro (Italia Valorilor) si Nichi Vendola (Stanga, ecologie si libertate).

Mii de liceeni si studenti au cerut demisia ministrului Educatiei si au denuntat reforma universitara sustinuta de Guvern.

Legea urmeaza sa fie adoptata marti in Parlament si prevede reducerea mandatelor rectorilor, lupta impotriva nepotismului, dar si reduceri ale finantarii universitatilor si incetarea contractelor pe durata determinata de care beneficiaza mii de cercetatori. 

#demonstratii, #locuri de munca, #italia , #stiri Silvio Berlusconi