Berlusconi: South Stream, o garantie pentru Romania si Bulgaria ca nu vor ramane in frig

Luni, 26 Aprilie 2010, ora 18:46
1642 citiri
Berlusconi: South Stream, o garantie pentru Romania si Bulgaria ca nu vor ramane in frig

Construirea South Stream va fi o garantie ca tari precum Romania, Bulgaria sau Italia nu vor mai ramane in intuneric si frig, a declarat, intr-o conferinta comuna cu Vladimir Putin, Silvio Berlusconi, referindu-se la criza gazului din 2009, provocata de un diferend comercial intre Rusia si Ucraina, informeaza NewsIn.

La randul sau, premierul rus Vladimir Putin a anuntat ca proiectul de gazoduct, care va transporta gaz din Rusia catre Europa, pe sub Marea Neagra, va fi finalizat in 2015, relateaza DPA.

Rusia este dispusa sa ajute Italia in programul de dezvoltare a energiei nucleare, a declarat luni seful Guvernului rus, dupa discutiile cu omologul sau italian.

In 2008, guvernul conservator al lui Berlusconi a anuntat ca va reintroduce centralele nucleare in Italia, la 21 de ani dupa ce au fost inchise, in urma unui referendum.

Dar acest plan a intampinat o opozitie puternica din partea comunitatilor si liderilor politici locali, care nu vor centrale nucleare in zonele lor.

Putin a promis o "cooperare ampla din partea Rusiei", daca proiectele nucleare ale Italiei vor fi realizate.

Aceasta cooperare va include finantare, tehnologie si asistenta in ceea ce priveste reziduurile nucleare, potrivit premierului rus.

Berlusconi a spus ca lucrarile la prima centrala nucleara din Italia vor incepe in 2013.

Discutiile de luni s-au concentrat si pe relatiile economice bilaterale, Berlusconi subliniind ca criza financiara globala a dus la o scadere cu 30% de comertului dintre Italia si Rusia.

"Speram ca refacerea (economica - n.red.), care prezinta semne incurajatoare, va duce la o revenire la nivelul (relatiilor - n.red.) comerciale din 2008", a spus el.

Berlusconi si Putin au prezidat semnarea unui acord prin care Rusia va sustine reconstructia a doua monumente in orasul italian Aquila, distrus anul trecut de un cutremur.

Putin, care a ajuns in Italia duminica seara, si-a petrecut noaptea in resedinta privata a lui Berlusconi din apropiere de Milano. 

#berlusconi, #bulgaria, #romania, #south, #stream , #stiri Silvio Berlusconi