Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Berlusconi incearca sa "calmeze apele" privind situatia Italiei

Berlusconi incearca sa "calmeze apele" privind situatia Italiei

Premierul Italiei, Silvio Berlusconi, a precizat ca desi este un moment greu pentru Italia, masurile care vor fi discutate in Parlament vor accelera reducerea datoriilor, informeaza Mediafax.

"Pentru noi, pentru Italia, cu siguranta nu este un moment usor", a afirmat Berlusconi intr-o declaratie, dupa o dimineata haotica pe pietele financiare, in care randamentul obligatiunilor italiene pe termen de zece ani a depasit la un moment dat 6%, cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani.

Anterior, ministrul Economiei, Giulio Tremonti, a plecat mai devreme de la o reuniune a ministrilor de Finante din zona euro pentru a pregati spre aprobare un pachet de masuri de austeritate de 40 de miliarde de euro, care ar trebui sa fie aprobat de Parlament in urmatoarele cateva zile.


"Masurile care vor fi discutate in Parlament vor accelera reducerea datoriilor", a spus premierul.


El a adaugat ca criza obliga guvernul sa accelereze procesul de corectare a bugetului si sa defineasca noi masuri pentru echilibrarea acestuia pana in 2014.


Italia are in circulatie obligatiuni guvernamentale in valoare de 1.600 de miliarde de euro, iar orice majorare a costurilor imprumuturilor poate afecta grav eforturile de reducere a datoriilor, echivalente cu 120% din PIB.


Spreadul obligatiunilor italiene pe termen de zece ani fata de cele germane a crescut la nivelul record de 3,5 puncte procentuale.


Cotatile actiunilor bancare au scazut puternic, dar si-au revenit in urma stirilor ca Tremonti revine in Italia.


"Orice informatie din partea guvernului privind programul de austeritate, orice stire buna in aceasta privinta, este un element pozitiv. Daca politicienii se unesc, este foarte bine", a declarat Paola Biraschi, analist la Royal Bank of Scotland.


Italia, a treia mare economie din zona euro, a evitat pana in prezent problemele cu care se confrunta Grecia, Portugalia si Irlanda, dar a devenit o tinta din cauza temerilor privind sustenabilitatea datoriilor.


Programul de austeritate de 40 de miliarde de euro, menit sa echilibreze bugetul pana in 2014, include masuri precum reducerea finantarii autoritatilor locale si a serviciilor medicale, sau cresterea varstei de pensionare.


Tremonti s-a confruntat cu reticenta sau chiar opozitia unora dintre membrii guvernului, ingrijorati de impactul electoral al masurilor. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 973 ori