BCE se lupta cu criza: Cumpara obligatiunile Italiei si ale Spaniei

Luni, 08 August 2011, ora 17:59
1308 citiri
BCE se lupta cu criza: Cumpara obligatiunile Italiei si ale Spaniei

BCE ar putea cumpara obligatiuni de stat italiene si spaniole in valoare de 850 de miliarde de euro pentru a tempera criza datoriilor suverane, anunta Mediafax.

Masura reprezinta un pas catre o uniune fiscala, transformare careia Germania i s-a opus de la infiintarea monedei unice.

In timp ce investitorii si economistii afirma ca vor fi necesare legaturi fiscale mai stranse si transferuri financiare catre tarile mai slabe din zona euro pentru a opri extinderea crizei, achizitiile BCE de obligatiuni ale Italiei si Spaniei genereaza noi riscuri politice.

"Acest exercitiu major de concentrare a riscului nu se va derula usor, iar riscurile politice vot fi majore. Acesta ar putea fi pasul dureros, dar necesar, pentru crearea unui instrument unic destinat imprumuturilor, insa pretul ar putea fi pierderea suveranitatii", a scris, intr-o nota de cercetare, economistul sef al RBS, Jacques Cailloux.

Reticentele liderilor din zona euro de a crea o uniune fiscala federala dupa modelul Statelor Unite au reprezentat un handicap care a alimentat dezechilibrele economice in zona euro, au afirmat analisti si investitori, inclusiv miliardarul american George Soros. Germania, cea mai mre economie din zona euro, s-a opus timp indelungat unui astfel de pas, argumentand ca ar descuraja statele membre sa implementeze un model bugetar riguros. 

"Nu avem nevoie de o uniune fiscala si trebuie sa ne opunem, deoarece ar marca o disolutie a responsabilitatilor", a afirmat, intr-un interviu, Michael Meister, purtator de cuvant pe domeniul financiar al Partidului Crestin Democrat, din care face parte cancelarul german, Angela Merkel.

Rezultatul eforturilor de lupta impotriva crizei ar putea hotari daca euro evolueaza sau esueaza din cauza temerilor ca statele membre sunt prea diverse pentru a fi unite intr-o moneda unica, intrucat unele nu vor sa respecte regulile, in timp ce altele nu vor sa ajute tarile care se confrunta cu probleme.

"Ar trebui o discutie mai profunda in privinta dinamicii trendurilor de crestere si a politicilor in zona euro. Pe viitor, trebuie implementate, gradual, macar o serie de politici fiscale si de finantare la nivelul zonei euro", a declarat Francesco Garzarelli, analist la Goldman Sachs.

Parlamentarii germani au respins, saptamana trecuta, o propunere a presedintelui Comisiei Europene, Jose Barroso, pentru majorarea resurselor Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara, infiintata anul trecut pentru a opri contagiunea crizei din Grecia. Pana in prezent, au fost utilizate fonduri de aproximativ 256 miliarde de euro din totalul de 440 de mjiliarde de euro.

In Italia, premierul Silvio Berlusconi este criticat pentru ca ar fi predat suveranitatea tarii pentru a primi sprijin extern.

 

Guvernul de la Milano a cedat puterea pietelor financiare si oficialilor de la "Bruxelles, Frankfurt, Berlin, Londra si New York", a scris intr-un editorial, in cotidianul Corriere della Sera, fostul comisar european Mario Monti.


BCE a cumparat, luni, obligatiuni ale Italiei si Spaniei, determinand declinul randamentelor, au declarat cinci surse apropiate tranzactiilor.

Potrivit datelor BCE, banca a cumparat deja obligatiuni ale Greciei, Portugaliei si Irlandei in valoare de 77 miliarde de euro. BCE si Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, care va putea cumpara obligatiuni, trebuie sa sprijine Italia, care are datorii de 1.800 de miliarde de euro, mai mult decat Spania, Grecia, Irlanda si Portugalia la un loc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#bce, #criza, #criza datorii suverane, #obligatiuni italia, #obligatiuni spania, #zona euro , #stiri Silvio Berlusconi