Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Austeritatea creste tensiunea in zona euro

Austeritatea creste tensiunea in zona euro

Din ce in ce mai multe voci europene considera ca politicile de austeritate impuse dinspre centrul zonei euro sunt nedemocratice si discretionare; Merkel, pe de alta parte, sustine ca politicile europene trebuie sa se pastreze independente de tulburentele din pietele financiare - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de luni.

Tentativele europene de tratare a crizei prin masuri de austeritate in statele membre zonei euro determina o pierdere a increderii alegatorilor europeni in politicile impuse de la Bruxelles si Frankfurt, avertizeaza politicieni europeni de varf, dar si multi lideri sindicali.

Dupa ce Banca Centrala Europeana a cerut politici de austeritate in Grecia, Portugalia, Irlanda si Italia - chiar solicitand explicit primului ministru italian, Silvio Berlusconi, ce masuri sa fie adoptate si cand sa fie adoptate - reactiile critice au crescut peste tot in Europa, informeaza The Guardian. Berlusconi a precizat chiar ca o astfel de politica face ca administratia sa sa para "un guvern ocupat".

"Italia este sub tutelajul UE. iar o tara aflata sub tutelaj nu este o tara libera si democratica", a declarat un politician italian.

De asemenea, politicieni din Irlanda critica interventiile BCE si mai ales puterea discretionara de care se bucura aceasta, putere a unei conduceri nealese, numita si nedemocratica.

European Public Sector Union, cea mai mare federatie sindicala din Europa, a acuzat BCE de coordonarea in secret a politicii fiscale si a politicii muncii italiene.


"Europa nu poate fi guvernata prin scrisori secrete ale bancherilor sau ale oficialilor europeni", se arata intr-o declaratie oficiala a sindicatului.

Reprezentantii sindicatului sunt de asemenea ingrijorati de sporirea politicilor de integrare europeana, politici care presupun inlaturarea politicilor fiscale din zona dezbaterilor parlamentare locale - deciziile cu privire la cheltuielile in scoli, spitale, politie si aproape orice cade in responsabilitatea Guvernului ar trebui luate la centru si aplicate similar pentru toata Europa.


Citeste continuarea pe ziare.comTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1050 ori